Mediace není o kompromisech. Všechny strany sporu z ní mají odcházet s pocitem vítězství

20. září 2023

Podle zákona je mediace mimosoudním řešením sporů. Často se zatím ale nevyužívá. Ostych z ní mají jak klienti, tak advokáti.

„Mediátor usnadňuje komunikaci mezi stranami konfliktu a usnadňuje tak, aby byly schopné se slyšet. Mediátor pracuje na tom, aby v průběhu mediace byli schopni se nějakým způsobem dohodnout,“ vysvětluje právnička a mediátorka Miroslava Zápotočná.

Výhody řešení sporů s mediátorem vysvětlila advokátka a mediátorka Miroslava Zápotočná

Mediaci je možné využít ve všech druzích sporů. „Velmi často se využívá ve sporech v byznysu, na pracovišti, a to ať už mezi vedením a zaměstnanci nebo mezi zaměstnanci navzájem,“ pokračuje Zápotočná.

Mediátor ale může zapůsobit i v rodinných sporech, ať už se týkají rozvodu nebo vypořádání společného jmění manželů, ale i péče o děti. Taky v pozůstalostním řízení, kdy se nemůžou dědici dohodnout, jak tedy uzavřou dohodu o té pozůstalosti nebo v sousedských sporech.

Mediace není kompromis

„Kompromis je situace, kdy se každé z těch stran vzdá nějaké části, udělá nějaký ústupek. Úkolem mediátora v tom ideálním případě je uzavření dohody, tedy win-win, kdy obě strany budou spokojené s tím, jak se to dohodne a s tím budou z té mediace odcházet,“ vysvětluje mediátorka z Vysočiny.

Mediace je i o nastavení podmínek do budoucna.

Kolik mediace stojí a jaký je rozdíl mezi mediací a soudním řízením? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související