O oddlužení žádají stále mladší lidé, ve dvaceti letech už mívají statisícové dluhy

4. červenec 2023

Více než polovina dospělých lidí mladších 30 let splácí alespoň jednu půjčku. Vyplývá to z průzkumu agentury Stenmark. Nejčastěji si Češi půjčují těsně před třicítkou, a to na bydlení nebo nákup auta.

Problém se rozhodně netýká jenom lidí, kteří žijí na okraji společnosti. Mezi zadluženými jsou i lidé ze střední třídy a i oni se dostávají do insolvence.

„Lidé jsou v zoufalé situaci, dělají řadu chyb a mnohdy na to doplatí i po finanční stránce. Zadlužení je situace, která se může stát každému z nás během života,“ říká advokátka Miroslava Zápotočná. 

Advokátka Miroslava Zápotočná pomáhá lidem s oddlužením

„Myslím si, že je i velký problém ve školství, hrozně málo se tomu věnujeme ve výuce dětí a ta finančně právní gramotnost se podle toho, i za jak dlouhou dobu se tomu já věnuji, zhoršuje,“ popisuje svoji zkušenost.

Dříve se nestávalo, že mladší lidé chodili žádat o oddlužení. „A teď už bych řekla, že je to víceméně na denním pořádku, kdy i lidé kolem věku 20 let mají dluhy v řádech sta tisíců korun,“ pokračuje.

Může to být i problém sociálních sítí. Mladí se snaží dohnat svoje vrstevníky. „Myslím si, že tento tlak tam určitě hraje velkou roli, kdy se snažíme vlastně my všichni působit nějak. Máme drahé telefony, máme značkové oblečení a to je věc, která k tomu velmi přispívá,“ hodnotí advokátka.

Jak postupovat, když už nezvládám své dluhy splácet? A jak probíhá insolvence? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio