Martina Havelková: Velikonoční kraslice začínám malovat hned po Vánocích

Velikonoční stůl je u Havelků v Kněževsi ozdoben mnoha druhy kraslic. Martina Havelková se do nich pouští hned po Vánocích, protože po betlémech z kukuřičného šustí a vánočních dekoracích už se těší na jaro. Vajíčka si ale vyfukuje celoročně: „Když vidím, že bych vajíčko mohla použít, tak si ho vyfouknu hned, ať je zima nebo léto,“ usmívá se.

Zásoby prázdných skořápek potom skladuje v komoře v papírových taškách. „Slyšela jsem, že čím je vyfouknuté vajíčko starší, tím je pevnější,“ říká. Na některé výtvarné techniky, které na kraslice používá, je pevnost skořápky vyloženě potřeba.

Madeirová krajka je například kombinací vrtaného vajíčka a voskového reliéfu. „Nejdříve si tužkou a kružítkem nakreslím, kde budu vrtat dírky, a potom je vyvrtám. Na to je potřeba hobby mikro motor, který se prodává v běžném obchodě pro kutily,“ popisuje Martina. Přesto, že schovává jen pevná vajíčka bez jediné prasklinky, i tady se stává, že při vrtání kraslice nevydrží. „Vyvrtaná skořápka se ponoří do sava s vodou, aby savo vyžralo ty blánu uvnitř, protože do vajíčka je dírkami vidět, a to by nevypadalo dobře. Pak musím vajíčko umýt, smýt zbytky tužky a nechám je pořádně vyschnout, teprve druhý den je zdobím voskem.“

Od maminky se učí obě dcery

Samotný voskový reliéf má Martina také v repertoáru. Na zdobení používá zlepšovák – plotýnku z rozbité varné konvice, která udržuje stálou teplotu kolem 50 – 60 stupňů. Vejde se na ni až dvacet kovových uzávěrů z lahví s rozpuštěnými českými voskovkami s trochou včelího vosku. Voskem maluje i devítiletá dcera Anička, která své kraslice nabídla i na velikonoční výstavě – a prodaly se. „Maluju voskem, taky dělám ubrouskovou metodu. Sedím vedle mamky, pracujeme zároveň,“ usmívá se Anička.

Nejpracnější jsou slámové kraslice, jedna trvá až dvě hodiny. Proužek slámy se namočí a miniaturní tvary se lepí do ornamentů špendlíkovou hlavičkou s lepidlem. Do zásoby se to stříhat nemůže, protože tvar by nevyšel. Ustřihnout, nalepit a rovnou se trefit na kraslice předem nabarvené výraznými barvami – výsledkem jsou krásné výrazné kraslice.

Čím víc vajec, tím lépe

Další techniky, které Martina Havelková umí, jsou ubrousková metoda, kdy se vystřihne motiv z ubrousku a nejlépe na bílé vajíčko se nalepí. Na polystyrenovém základu se postupně lepí smotané tenké barevné proužky papíru, tato technika se jmenuje papírový quilling. Nejprve se vyrobí polovina vajíčka, potom druhá a musí šikovně slepit k sobě.

Krásná detailní práce Martiny Havelkové vynikne i na větších vejcích. V ošatkách upoutají vejce husí, kachní i vejce od morek se speciální kresbou s hnědými tečkami. „Nejdřív jsem je chtěla umýt, nějak vybělit, ale nakonec jsem si řekla, že tam ten vzor nechám a doplnila jsem je voskovou kresbou kočiček a zlatého deště,“ usmívá se Martina Havelková.

Čtěte také

autor: dak
Spustit audio