Maminky s kočáry a méně pohybliví lidé mají na zastávce MHD v Jihlavě problém

31. srpen 2019 06:10

Nepříjemný výmol, který nutí řidiče MHD zastavovat asi metr od chodníku, trápí nejednoho cestujícího a řidiče na zastávce Bosch Diesel odbočka v Jihlavě.

Hlavně maminky s kočárky a lidé se zdravotním omezením se ozývají, že se jim v místě špatně nastupuje. Podobné problémy jsou podle zjištění Českého rozhlasu ale i na mnoha dalších místech.

„Je to nepříjemné, protože taková maminka s dítětem, co by měla vystoupit. Teď ještě, a co v zimě až napadne sníh? Je to Kocourkov,“ glosuje paní Věra z Jihlavy. Podobného názoru je i Alena nebo Václav: „Měli by to spravit, myslím si, že je to nebezpečný jak pro lidi, tak motoristy.“

Přechod, zastávka

„Tady vidíme, že se udělal přechod pro chodce a zastávka zůstala nedotčená. Ani provizorně, kdyby se to aspoň vyspravilo. Nechápu, když už to tady bylo uzavřený, proč se to neudělalo při jednom, když to bylo zavřený. A zastávka vlastně, třicet metrů necelých zůstala nedotčená,“ ukazuje jihlavský řidič městské hromadné dopravy Marek Řezáč.

„Lidi si hodně stěžují, že řidič nezastavuje na zastávkách. Ale pak když člověk vidí, jak ty zastávky vypadají, tak řidič tam kolikrát nemůže zajet. Je to nekomfortní pro cestující, noha může z pedálu trošku sklouznout, stav je pro řidiče i ty lidi strašně nekomfortní,“ dodal.

Nová zastávka naproti

Ta samá zastávka ovšem ve směru do města je přitom nová. I proto se nejen Řezáč, ale i mnozí jihlavští obyvatelé pozastavují, proč nebyly hotové rovnou obě. Podle odboru rozvoje krajského města je to proto, že s ní město při plánování oprav v místě nepočítalo.

Problematickou zastávku však hodlá řešit příští rok, potvrzuje vedoucí odboru dopravy Ján Tinka. „Letos se rekonstruují zastávky u Mokovu dvě, na ulici Gorkého jenom směr Hlavní nádraží a na ulici Helenínská jenom směr do Jihlavy. Investice je to cirka pět milionu korun. A podle dalších možností budeme pokračovat. Včetně té na Pávovské, ta bude asi první v pořadí.“

Město začíná každoročně opravy nejvíce zdevastovanými zastávkami. Konkrétní problematické zastávky většinou hlásí sami řidiči. Oprava jedné přitom stojí přibližně jeden milion dvě stě tisíc korun.

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio

Související