Silničáři Vysočiny nedávají tichý asfalt. Nechce ho ani Jihlava

3. srpen 2019 06:00

Silničáři na Vysočině nepoužívají při opravách krajských silnic v obcích takzvaný tichý asfalt, který by měl pomoci snížit hluk z dopravy.

Ředitel krajské správy a údržby Jan Míka řekl, že před několika lety silničáři vyzkoušeli několik druhů tohoto asfaltu, ale jejich zkoušky podle něj nevyšly nejpříznivěji. Pokládat ho nechce ani Jihlava při opravách ulice Vrchlického, kde je i nemocnice.

Vrchlického ulice v Jihlavě

Ve Vrchlického ulici se jihlavský magistrát letos mimo jiné chystá vyměnit asfaltový povrch vozovky. Při použití tichého asfaltu by se podle náměstka primátorky Petra Laštovičky (ODS) náklady zvýšily přibližně z pěti na šest milionů korun. „My víme, že tohle opatření je nefunkční, že jeho trvanlivost je maximálně jeden rok, že jsou to vlastně zbytečné vícenáklady,“ řekl v pátek Laštovička.

Hygiena to chce

Položení tohoto druhu asfaltu podle náměstka požadují hygienici. „Krajská hygienická stanice pouze dohlíží na plnění limitních hodnot hluku z dopravy. Způsob, jakým toho správce komunikace dosáhne, je na jeho volbě,“ řekl médiím Karel Smejkal ze stanice. Dopad chystaných úprav musí radnice doložit odborným posudkem. Podotkl, že hluk ve Vrchlického ulici už je na hranici hygienických limitů a protihlukový asfalt tam je položený od doby, kdy se tam stavělo obchodní centrum.

Další plány kolem nemocnice

V území se dál staví. I město tam má více záměrů. Plánuje, že u nemocnice vybuduje dvě nové zastávky MHD. Odstraní přitom protihlukovou stěnu, demontovaná by měla být i další protihluková stěna v této ulici. Obě v součtu měří asi 150 metrů. Poslední akustická studie podle radnice prokázala, že stěny situaci spíš zhoršují, protože jsou z materiálu, který hluk nevstřebává, ale odráží. Doplácí na to obyvatelé bytových domů. „Hluk se odráží přímo jim do oken,“ uvedl Laštovička.

S odstranění jedné z protihlukových stěn při stavbě zastávky MHD už podle Smejkala hygienická stanice vyslovila souhlas. Uvedl, že po jejím odstranění budou u nemocnice limitní hodnoty hluku dodrženy.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související