Lidský mozek má rád vzorce a plány, k lepší paměti pomůže i půlhodinová procházka

29. prosinec 2023

Přijímá signály z našich smyslových orgánů a posílá informace do svalů. Lidský mozek má stejnou základní strukturu jako mozky ostatních savců, je ale mnohem větší v poměru k velikosti těla. A i mozek potřebuje trénovat.

Stejně jako posilujeme naše svaly, chodíme běhat, dbáme o to, abychom dobře spali, tak je potřeba se také věnovat naší hlavě. To znamená, nebýt leniví.

Eva Fruhwirtová, majitelka Mozkoherny a trenérka paměti

„Nebojme se učit nové věci,“ radí majitelka Mozkoherny a trenérka paměti Eva Fruhwirtová. "Náš mozek se vyvinul v pohybu, nikoliv při ležení někde v jeskyni nebo na gauči. To znamená, že pokud chcete pro svou paměť, pro svůj mozek dělat něco dobrého, tak vyrazte ven, stačí půlhodina. Pomůže to,“ dodává.

Zlenivělý mozek je potřeba rozhýbat, stejně jako zatuhlé svaly. Signálem, že není něco v pořádku, může být únava nebo časté zapomínání, ale také to může být určitá nervozita nebo rozmrzelost. „A může to být i to, že děláme různé chyby v práci. Občas člověk jako zapomene na to, že má něco nakoupit. Neměl by ale třeba úplně zapomenout vyzvednout dítě ze školky, to už jsou potom složitější situace,“ varuje Eva Fruhwirtová.

To jsou signály, kdy by si člověk měl říct, musím se na chvíli zastavit a udělat pořádek ve svém životě, protože často to nejsou problémy s pamětí jako takovou, ale je to problém v tom, že žijeme v neustálém spěchu, rychlé době a nedáme si pauzu nebo čas na to, abychom se zklidnili a hezky si ty věci srovnali, naplánovali. „Protože náš mozek má rád vzorce, má rád plán. Tak pojďme tomu vyjít vstříc. A ono to půjde,“ dodá optimisticky Eva Fruhwirtová.

Jak mozek trénovat? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související