Lidem z Okříšek vadí zbytečné jízdy záchranářské cisterny. Jsou to povinné kondiční jízdy, namítají hasiči

13. prosinec 2017
Zprávy z

Městys Okříšky na Třebíčsku uspořádal anketu s otázkou, co lidem nejvíc vadí. Vyplynulo z ní, že lidem je trnem v oku hasičská cisterna, která jezdí po městě, i když nejede k ohlášenému zásahu. Hasiči oponují, že to jsou povinné kondiční jízdy.

Někteří obyvatelé Okříšek vyčítají místním hasičům zkušební jízdy s cisternou. Mají pocit, že hasiči jezdí po okolních obcích zbytečně a plýtvají naftou. Vyplynulo to z anonymní ankety, kterou městys pořádal.

Hasiči a spolu s nimi úřad městyse namítají, že to jsou zákonem dané kondiční jízdy. Jak upřesnil starosta Zdeněk Ryšavý (ČSSD), každý strojník musí najezdit aspoň deset kilometrů denně.

„Technika je moderní, oproti té, kterou jsme tu měli doteď. Chlapi se to musí naučit ovládat, řízení a všechny věci, které tady jsou. Aby to nebylo jako v tom filmu: sice nám to jezdí, ale nehasí to,“ prohlásil starosta.

Tzv. kondiční jízdy jsou běžné u všech hasičských jednotek, včetně těch profesionálních. „Když dostanou nové vozidlo, musí se s ním dokonale seznámit. V praxi to znamená, že s vozidlem musí najezdit určitý počet kilometrů,“ potvrdila krajská mluvčí hasičů Petra Musilová.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio