Lidé zapomenou na nádraží nebo ve vlaku i dítě

6. srpen 2014
Dobré odpoledne

Hostem středeční poradny na Regionu byla ředitelka Krajského centra osobní dopravy Českých drah Lenka Horáková. Cestující podle ní ve vlaku dost často něco zapomínají nebo ztrácejí. Jsou to deštníky, svrchní části oděvu, ale i kabelky, peněženky a dokonce i malé dítě.

„České dráhy mají speciální systém po nalezení ztracených věcí. Vždy končí v nejbližší stanici nebo cílové stanici konkrétního spoje. Pak jsou zaevidovány, dostávají se do společné databáze a sami se snažíme kontaktovat jejich majitele, což třeba u deštníku není možné, u peněženky nebo mobilu třeba ano,“ říká Lenka Horáková, která má další méně typické příklady.

„Maminka přiběhla na nádraží se dvěma dětmi, byla upozorněna, že vlak už je vypraven a každou chvílí se rozjede, i přesto s jedním potomkem do vlaku nastoupila. A to druhé dítě zůstalo na nástupišti. Když si uvědomila, co se stalo, použila záchrannou brzdu,“ dodává nakonec šťastnou příhodu Lenka Horáková. Současně ale upozorňuje, že cestující by měli být opatrní a nic ve vlacích nenechávat. „Stává se totiž, že si dříve než naši zaměstnanci všimne zapomenuté věci nějaký nenechavec,“ uzavírá ředitelka Krajského centra osobní dopravy.

autor: Joža Kolář
Spustit audio