Lidé s nízkými příjmy můžou od začátku roku dostat 200 korun slevu u mobilních operátorů, zatím ale o částku velký zájem není

20. březen 2023 06:00

Od začátku roku můžou lidé s příjmem pod 2,15 násobek životního minima dostat 200 korun měsíčně na telefonování nebo internetové služby. Dřív měli takovou možnost jen lidé se středně těžkým a těžkým zdravotním postižením.

 „Nejdůležitější čísla pro mě jsou Sovičky, pak tady je můj lékař,“ Zdena Kučírková se probírá seznamem hovorů. Měsíčně za telefon utratí průměrně 200 korun. O dvousetkorunovou slevu by mohla žádat kvůli zdravotnímu znevýhodnění, protože je na vozíku, ale nově i kvůli nízkému příjmu.

Podle vedoucí terénního programu Sovy jihlavské charity Pavlíny Kolářové je pro lidi ve finanční nouzi telefon nezbytný každodenně. „K vyhledávání práce nebo komunikaci s úřadem,“ říká.

O příspěvek se od rozšíření na začátku roku přihlásilo jen 5 000 lidí. Třeba u Vodafonu jsou to stovky.

Nechtějí závazek

„Ne všichni lidi jsou dostatečně kompetentní k tomu, najít si ty informace na internetu, vyplnit ten formulář, vlastně dohledat si ty podmínky, které mají splnit k tomu, aby splnili nárok na příspěvek,“ říká vedoucí třebíčské občanské poradny Hana Chloupková.

Pavlína Kolářová z jihlavské charity vidí úskalí i v tom, že lidem s nízkými a někdy i nestálými příjmy nemusí svědčit upisovat se, i když se slevou, a každý měsíc platit. „Když potřebují a mají tu finanční hotovost, tak můžou peníze využít na dobytí karty,“ dodává.

O2 se snaží zákazníky o novince informovat formou letáků a T-Mobile věří, že zájem poroste postupně.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související