Lidé bez práce budou muset s košťaty do ulic

17. srpen 2011
Zprávy z

Dlouhodobě nezaměstnaní budou muset zřejmě zametat ulice nebo pomáhat v nemocnicích. Lidé, kteří jsou na úřadu práce déle než dva měsíce, by totiž měli pracovat pro veřejné dobro. Vyplývá to z návrhu sociální reformy.

Lidé bez práce zřejmě budou muset zametat ulice nebo pomáhat v nemocnicích či školách. Dlouhodobě nezaměstnaní - tedy ti, kteří evidují úřady práce déle než dva měsíce - by měli pracovat pro veřejné blaho. Píše se to v návrhu sociální reformy, o kterém budou příští týden jednat poslanci.
Na Vysočině je v současné době zhruba dvacet tři tisíc nezaměstnaných. "A jen na Jihlavsku jsou jich dlouhodobě bez práce téměř čtyři tisíce. Práci nejhůře hledají absolventi bez praxe nebo starší lidé," řekla Regionu Ludmila Hovorková z jihlavského úřadu práce.
Kdo by pomocné práce odmítl, přišel by o podporu a spokojit by se musel pouze s existenčním minimem, tedy asi s dvěma tisíci korunami měsíčně. Z veřejných prací by se lidé mohli omluvit pouze v případě, že by se starali o některého člena rodiny nebo byli třeba nemocní.
Pokud poslanci příští týden návrh sociální reformy schválí, mohla by novinka platit už od 1. ledna.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio