Letní tábory opět začínají být populární

1. červen 2017

Věděli jste, že první Den dětí se poprvé slavil v Turecku? Bylo to ale 23. dubna. Až od roku 1950 připadá na 1. června. Do Poradny Českého rozhlasu Vysočina zavítal Vilibald Prokop, ředitel jihlavského Domu dětí a mládeže.

Dnešní děti jsou živé a akční, jako tomu bylo vždy. „Určitě mají chuť poznávat svět a život, byť se to děje trošku jiným způsobem, než tomu bylo v době, když jsme byli my mladší. My jsme většinou volný čas trávili v přírodě. Teď frčí moderní technologie, takže je to trochu jiné,“ říká host.

Děti do sedmi let mají většinou podobné zájmy

„Chtějí malovat, chtějí hrát vybíjenou, chtějí se hýbat a podobně. Když začnou být starší, tak se začínají zájmy profilovat. Děvčata spíše tíhnou k hudebním a tanečním kroužkům, zatímco kluci spíše na nějaký airsoft, programování nebo technické záležitosti,“ říká Vilibald Prokop. V dospívání se ale některé zájmy mezi kluky a holkami opět začínají sbližovat, například zájem o tábory.

Zájmům dětí musí odpovídat i nové kroužky

Velký zájem je o kroužky zaměřující se na multimédia, fotografie, videa a podobně. „Nabízíme i odbornější programy v této oblasti. Třeba programování mikroprocesorů nebo laboratoř kódů, což je programování a robotika. I tímto směrem se vydáváme,“ prozrazuje host.

Zájem o venkovní tábory vzrůstá

„Bylo období, kdy venkovní tábory přestaly být aktuální. Naštěstí se doba zase vrací zpátky a v letošním roce mámě všechny vypsané táboru téměř obsazené. Nastala změna v tom, že dříve byly dvou týdenní nebo tří týdenní. Teď děláme zhruba deseti denní, což je optimální,“ říká Vilibald Prokop. Velmi populární jsou příměstské tábory, kdy děti přijdou ráno a odpoledne se opět vrací domů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.