Letáky na první Festival rekordů v Pelhřimově tiskli na cyklostylu

11. červen 2015

Vymýšleli si, v čem by mohli udělat rekord a pak šli a udělali ho. „Dnes by se dalo říci, že to byla vnitropodniková záležitost,“ vzpomíná na úplně první Festival rekordů a kuriozit prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek. „To jsme vlastně byli my, účastníci rekordů, disciplín.“ O tom letošním, už 25. ročníku vyprávěl v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Před pětadvaceti lety Miroslav Marek pracoval v Domě pionýrů a mládeže, byl vedoucím oddělení pro středoškolskou mládež. „Jezdili jsme na tábory a ty studenty jsme akcemi připravovali na to, aby nám uměli na těch táborech pomoci. Ty rekordy vznikly z toho. To byla záležitost, která je zaujala. My jsme v tom pokračovali,“ usmívá se prezident Agentury Dobrý den.

První letáky na první Festival rekordů a kuriozit v Pelhřimově tiskli na cyklostylu

První letáky na první Festival rekordů a kuriozit v Pelhřimově tiskli na cyklostylu. „Když někdo nafotil fotky, a to byly už některé i barevné, vyslali jsme jednoho člověka do Prahy, aby se fotky vyvolaly dřív, abychom se na ně mohli podívat už ten týden a nemuseli na ně čekat tři týdny. To byly opravdu dřevní doby, vypadá to jako pravěk, ale je to jenom 25 let,“ krčí rameny Miroslav Marek.

Miroslav Marek

Je několik kategorií Rekordmana roku. „Mezi muži se jím stanem kulturista Bob Divílek, kulturistická legenda. To je chlapík, kterému je mu 70 let, spoluzakládal tenhle sport v kulturistice, a když se na něj kouknete zezadu, tak vypadá jako pětadvacetiletý kluk. Pokusí se o rekord v počtu kliků na jedné ruce, taky se vměstná do akvária, takže bude hadí muž,“ zve na 25. ročník Festivalu rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Večerníček je rekordman, je opravdovou světovou raritou

Nejprestižnější ocenění, které se v Pelhřimově letos bude udělovat, jsou Světové unikáty z české knihy rekordů. „A to je televizní Večerníček. Je rekordman. 50 let nepřetržitě, nejdéle vysílaný dětský pořad a ještě s jednou a tou samou znělkou. To je opravdu světová rarita,“ upozorňuje prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Mezi Rekordmany roku jsou také zástupci Kraje Vysočina. V kategorii ženy je to Michala Struppová z Havlíčkova Brodu. „Zvítězila v disciplíně, která se nazývá farmářský běh na skotských hrách. Představte si ženu v kiltu, dva kameny, které mají 50 kilogramu každý, mají úchopy jako kufr. Ona ty dva kufry popadne a ujde s nimi na nejdelší vzdálenost mezi ženami. 65 metrů, tak daleko nedojde ani 90 % chlapů,“ představuje budoucí Rekordmanku roku Miroslav Marek.

Ke stěně postaví svojí ženu, vezme nože, začne vrhat a bude z toho rekord

Mezi Rekordmany se v kategorii kolektiv ocitnou také organizátoři setkání hasičské techniky z Přibyslavi. V Agentuře Dobrý den má každý její zaměstnanec svůj seznam top rekordů. „To je tak subjektivní porovnávat neporovnatelné. Při úplně prvním ročníku bratři Edrové ujeli s nákupním vozíkem za 24 hodin 111,5 kilometru. Jeden tlačí a druhý se veze. Ta malá kolečka přes kostky, vynikající výkon.“

Právě tenhle rekord patří do kategorie vytrvalostních. Takové budou k vidění i na letošním 25. ročníku Festivalu rekordů a kuriozit v Pelhřimově. „Budeme tam mít vytrvalostní rekord ve vrhání nožů a hřebů. Fery Olbort si ke stěně postaví svojí ženu, vezme nože, začne vrhat, ani jednou jí netrefí a ona ho bude mít o to víc ráda. A on v tom udělá rekord v sobotu přímo na pelhřimovském náměstí,“ zve na Festival rekordů a kuriozit v Pelhřimově Miroslav Marek.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio