Lékárna U Černého orla v Polné byla výjimečná už před staletími. Její historii mapuje kniha Pod ochranou Asklépia

19. březen 2024

Městské muzeum v Polné vydalo publikaci nazvanou „Pod ochranou Asklépia“, která se věnuje lékárně U Černého orla v Polné. Zaznamenává nejen historii lékárny, která po staletí fungovala na polenském Husově náměstí, ale i lidské příběhy, vztahy a vazby jedné rozvětvené rodiny. Díky nim se lékárnu podařilo zachovat kompletně včetně dobového barokního nábytku i laboratorního vybavení.

Ředitelka Městského muzea v Polné Alena Vyskočilová uvádí, jak dlouhá je tradice zdejší lékárny: „Nejstarší zmínka je z konce 17. století, kdy byli v Polné první lékárníci, na konci 18. století už tady byla lékárna určitě. Byla to na tehdejší město zajímavá věc, protože ne každé menší město mělo lékárnu a třeba lékař tady nebyl vůbec.“ 

V muzejní expozici najde návštěvník laboratoř s křivulemi, zkumavkami a kotlíky, která je umístěná v někdejší hradní černé kuchyni. Hlavním prostorem lékárny je oficína s prodejním pultem zvaným tára, kde na první pohled zaujmou původní regály s různě velkými a tvarovanými skleněnými nádobkami na léky.

Dále býval v lékárně sklad, dříve zvaný materiálka a pracovna lékárníka. Zde dominuje destilační přístroj a skříňka na jedy, která se v polenské muzejní expozici změnila na knihovničku. „Jeden z nejstarších přírůstků věnovala ještě na konci 19. století manželka lékaře z Jamného krabičky s vybavením na pouštění žilou,“ usmívá se Alena Vyskočilová.

V knize „Pod ochranou Asklépia“ se lze dočíst i to, jak se v padesátých letech minulého století po znárodnění podařilo lékárnu zachránit. „Bratránek posledního lékárníka a jeho synovec měli podíl na tom, že tato expozice vznikla. Je to tak provázané lidskými příběhy a generacemi od 17. století, a jejich potomci tady stále žijí, a to je na tom tak unikátní,“ myslí si ředitelka muzea. Pro knihu se dá ještě do konce března 2024 hlasovat v anketě kraje Vysočina „Zlatá jeřabina“ v kategorii Kulturní aktivita.

Spustit audio