Láska, svatba, dožínky nebo smutek, to vše se odráží ve folklórní hudbě a tancích

14. duben 2016

Choreografie horáckých tanců už desítky let tvoří Míla Brtník mladší. Před třiceti lety založil dětský soubor Pramínek. „Pokud v tanci není příběh, je to špatně,“ řekl na Regionu. Inspirací mu jsou třeba slova písničky nebo život a zvyky dřívějších obyvatel Horácka.

„Dnes se folklórem rozumí hlavně to, co se odehrává na jevištích, ale ono je toho mnohem víc,“ popsal Míla Brtník mladší. „Jsou to třeba i lidové stavby. V republice máme několik skanzenů, třeba Hlinsko nebo Veselý kopec. Folklórem se rozumí celý život dřívější vesnice,“ dodal host.

Podmínky života vytvářejí místní folklór

Způsob života se odráží v místním folklóru. „Jižní národy mají temperamentnější tance než severní. Podstatný je také rozdíl mezi horskými oblastmi a nížinami. Jinak se tam lidé pohybují, živí je jiné činnosti, a to se všechno zrcadlí v muzice a tancích,“ řekl Míla Brtník mladší.

Bohuslav Voda, Pavlína Pulicarová a Petra Mařánová a Míla Brtník

Španělé a Balkánci jsou hrdí tanečníci

Taneční soubory v Česku trpí nedostatkem chlapců, mužů. Když chce být kluk tanečníkem, často se mu vrstevníci posmívají. U jiných národů je ale pohled odlišný. „Setkáváme se soubory třeba z Balkánu nebo z Francie a Španělska, a tam je spousta tanečníků. Střed Evropy ale dlouhodobě problémy s mužskými tanečníky má,“ potvrdil Brtník. Podle něj jde hlavně o tlak a posměšky spolužáků ve škole, které malé chlapce od tancování odradí.

Horácké tance jsou pečlivě zdokumentované

Folkloristé nejen tančí a zpívají, ale také tradiční zvyky uchovávají. „Etnografka Zdena Jelínková popsala do sbírek tři sta základních tanců ve dvou tisících variantách. My se teď snažíme je nacvičit a natočit na video pro naše pokračovatele,“ popsal zakladatel Pramínku.

Do horáckého folklóru patří skřipky

Každá skupiny obyvatel má své zvyky a mnohde i osobité hudební nástroje. Na Horácku to jsou vydlabané housle zvané skřipky. „Střídat hru na housle a skřipky je náročné. I když jde o podobný nástroj, hra je jiná. Na housle se učí technika, hraje se jemně, ale na skřipky se hraje velkou silou. Opravdu z toho bolí ruce,“ vysvětlil Marek Čáp, primáš muziky Pramínku. Zvuk houslí podle něj od skřipek poznají i laici. „Jak název napovídá, skřipky vydávají skřípavý zvuk, ale když se na ně umí hrát, je to příjemné na poslech.“

Spustit audio