Kvalitnější grily jsou ty s vypalovací barvou

30. květen 2016
Dobré odpoledne

Sezóna grilování je v plném proudu a v poradně Regionu jsme proto rozjeli další miniseriál, který se tentokrát věnuje přípravě grilovaných pochoutek na vaší zahradě. Pozvání přijal Lubomír Mach z obchodního domu Kinský, aby nám poradil, jak si vybrat správný gril.

„Základní je rozlišení podle druhu topidla, takže grily jsou buď elektrické, na brikety a samozřejmě plynové,“ vyjmenovává host. Na kvalitu grilování nemá topidlo zásadní vliv. Spíš záleží na zákazníkovi, co preferuje. Brikety dodávají grilování lepší atmosféru, elektrický gril je zase pohodlnější.

Ke grilu nezapomeňte koupit i příslušenství

Výrazným způsobem usnadňuje práci. „V základní výbavě by měly být grilovací rukavice, dřevěné a kovové kleště na obracení nebo uchycení masa, čistící kartáče a podobně,“ uzavírá host.

Čtěte také

Rošt z litiny krásně drží teplo

„V základním vybavení u každého grilu je mřížka z chromované oceli. Dělají se i rošty z litiny, které jsou potažené smaltovou barvou. Tady ty rošty krásně drží teplo. Rychle se rozpálí. Pokud děláte maso na litinovém roštu, je i lépe propečené a je tam i zdobení od té litinové mřížky,“ doporučuje Mach. Lepší chuti dosáhnete i tím, že grilujete s uzavřeným poklopem.

Kvalitní grily jsou opatřeny vypalovací barvou

„Ty obyčejné grily za pár korun, pokud poškodíme kleštěmi nebo kovovým nářadím, tak v tom místě barva rychleji odchází a gril rezaví. U těch kvalitnějších, kde máte vypalovací barvu, to nehrozí, nerezaví a zároveň se tolik neznečišťují,“ uzavírá Mach.

Spustit audio