Kůrovec ustupuje a v lesích na Vysočině se letos bude méně těžit. Zároveň stoupá cena kulatiny

2. únor 2022

Ještě nedávno byly všude na Vysočině objemné skládky dřeva, které se prodávalo pod cenou a ani tak ho nikdo nechtěl. Kůrovcová kalamita ale ustoupila a situace se obrátila. 

Dřevo jen na příděl. Kůrovcová kalamita ustupuje a těží se čím dál méně. Dříví se tak do jisté míry stává nedostatkovým zbožím. Lesy České republiky (LČR) dokonce omezují objem, který si může odkoupit jeden maloodběratel. 

Heraltice na Třebíčsku

U Heraltic na Třebíčsku kde ještě nedávno byly dlouhé hranice kulatiny. Nějaké dřevo na místě zůstalo, je ho ale podstatně méně. „Současná situace je pro nás velmi příznivá. Kůrovce malinko ubylo,“ řekl krajský ředitel LČR František Holenka. 

„V loňském roce jsme vytěžili 2,5 milionu kubíků, na letošní rok počítáme zhruba 2 miliony. Vrchol jsme měli v roce 2020, kdy jsme měli přes 3 miliony,“ dodal ředitel. 

Trh se dřevem

A obrátila se i situace na trhu. Zatímco ještě poměrně nedávno se dřevo prodávalo pod cenou, teď je všechno jinak. „Bohužel musím říct, že pro zpracovatele není dostatek dřeva. Samozřejmě je s tím spjatá příjemná věc, kdy ta cena dřeva roste.“

Aby se dostalo na všechny, vypisují LČR speciální aukce určené pro maloodběratele. Dřevo se prodává na stojato, množství je ale omezené na 200 kubíků, vysvětlil obchodní specialista LČR Vlastimil Bártů: „Naše zásoby dříví jsou oproti loňskému a předloňskému roku třeba na pětině. Rozhodli jsme se, že podpoříme malé zpracovatele.“

O co naopak zájem není, to je domácí samovýroba palivového dřeva i přesto, že cena začíná už na 30 korunách za kubík. Lesníci si to vysvětlují tím, že lidé z Vysočiny se během kůrovcové kalamity předzásobili.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související