Kůrovcová kalamita na Vysočině pokračuje

7. září 2017

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme přivítali odborného lesního hospodáře Jiřího Pohana a mluvili jsme o kůrovcové kalamitě a také o škodách, která způsobila srpnová bouřka na lesních porostech na Vysočině.

I když se může z posledních dnů zdát, že hodně prší, tak lesy jsou stále suché. V některých lokalitách způsobila srpnová bouřka výrazné škody a navíc je trh s dřevem přesycený. To všechno dohromady nejsou právě dobré zprávy pro majitele lesů. „Kůrovec, kam se podíváte a ani ty houby nerostou,“ dokresluje špatnou situaci lesníků Jiří Pohan.

Kůrovce bude ještě víc

Majitelé lesů jsou ve složité situaci, protože momentálně není na trhu dostatek firem ani techniky, které by byly schopné z lesů odstraňovat napadené stromy kůrovcem. „Trošku si jako lesníci připouštíme, že budeme muset počkat i s tím, že se kůrovec ještě malinko rozmnoží. Nejsme schopní ho v tuto chvíli zpracovávat dostatečně rychle,“ říká Jiří Pohan.

Zatím nelze říct, zda bude třetí rojení kůrovce

„V běžném roce má kůrovec dvě rojení. První je na přelomu dubna a května a druhé v červenci. Třetí rojení bývá jen v některých extra ´vydařených´ letech. Teď je taková situace, kdy si nejsme jistí, jestli bude nebo nebude,“ upozorňuje odborný lesní hospodář.

Smrky je potřeba nahrazovat jiným stromy

Vlastníci lesů mohou čerpat dotace na zalesňování mýtin, které vznikly po vykácení stromů napadených kůrovcem. „Jsou to dotace na výsadbu melioračních zpevňujících dřevin. Což jsou listnáče a jedle. Ty zrovna kůrovec nežere, takže v mnoha případech je vhodné tyto dřeviny do lesa dávat, protože smrk bude v nejbližších letech určitě trpět pořád,“ radí host.

Spustit audio