Kulturní běh v srdci Jihlavy se běží 28. září

27. září 2016
Dobré odpoledne

Zaběhat si a přitom si nechat změřit tlak, vyšetřit zrak a zjistit, jak na tom jste celkově po zdravotní stránce, budete moc v rámci Kulturního běhu v srdci Jihlavy. Běžci zároveň navštíví deset kulturních organizací v Jihlavě. Poběží se ve středu 28. září 2016 od parkánu vedle brány Matky Boží mezi 13. až 15. hodinou a pozvat vás přišla Lenka Mikletičová.

„Zásadní je slovo oběh. Kdy krevní oběh tvoří tepny, cévy, srdce, tak můžeme podobně vnímat i kulturní organizace centra Jihlavy. A pokud i ty jejich počiny spojíme, tak rozpumpujeme pomyslné kulturní srdce centra Jihlavy. A lidé, kteří budou mezi nimi čile obíhat nebo obcházet, tak rozproudí ulice nebo-li ty tepny a můžou tak rozpumpovat srdce Jihlavy,“ vysvětluje host.

Trasu si ve vymezeném prostoru určí každý podle libosti

Směr, pořadí a tempo oběhu si každý zvolí sám. Pomyslnými okraji kulturního srdce je dům Gustava Mahlera dole ve Znojemské ulici. Pak knihovna v Hluboké ulici, DKO na Tolstého a na čtvrtém kraji je Music Club Bezvědomí v Jiráskově ulici. Všechny další oběhové tepny křižují centrem ve všech směrech,“ říká Lenka Mikletičová.

Co jedna kulturní organizace, to jedno vyšetření

V Oblastní galerii v Komenského ulici vám vyšetří zrak, v muzeu paměť, v Horáckém divadle se zaměří na srdce, v domě Gustava Mahlera je tématem duševní zdraví a každý se tam pokusí najít klíč ke svojí duši, v DKO je vyšetřovna ortopedie a správného držení těla a v Music Clubu Bezvědomí bude zážitkově vyšetřený sluch. Doporučujeme pro děti i dospělé. A v knihovně zjistíme, jak jsme na tom s rozumem. V kavárně Muzeum vyzkoušíme čichové buňky a v DIODu pohybové ústrojí,“ popisuje host. V kině Dukla pak prověří vaše kognitivní funkce.

Spustit audio