Krytý bazén v havlíčkobrodské Kotlině je na pokraji životnosti. Opraví ho nebo postaví nový

29. srpen 2021 07:00

Havlíčkobrodský bazén přesluhuje, pohromadě ho drží ocelová táhla a ve strojovně už se objevují i krápníky.

Krytý bazén v Havlíčkově Brodě už překročil hranici své životnosti. Dělníci ho vystavěli v roce 1998 a v současné době už je ve velmi špatném technickém stavu. Správci objektu už teď spíš jen zachraňují, co se dá – podepírají, spojují, lepí. Co bude s bazénem dál, zvažuje i radnice.

Praskají skla

„Ten vršek se tady dělal, aby nepracovala střecha, která se začala hýbat, pak nám začaly praskat skla,“ ukazuje správkyně havlíčkobrodských sportovišť Lucie Melounová na železnou konstrukci, která momentálně zpevňuje budovu krytého bazénu.

Ta už je celkově ve velmi špatném stavu. „Ten hřib dětský, ten je podepřený, kdyby nebyl, tak se to propadne dolů celý. Lepili jsme ty bílý dlaždičky, to je komplet nový.“ Stav celého bazénu je poznat i ve strojovně.

Slaná voda

Stropy pod bazénem jsou z velké části popraskané, podmáčené a v některých částech strojovny se vytvořily v důsledku protékání i krápníky. Už samotný projekt před stavbou budovy počítal se životností 20 let, takže bazén už třetím rokem přesluhuje.

Nepomohla ale ani slaná voda, kterou bazén využíval místo chlorované, pokračuje Lucie Melounová: „Původně byl bazén dělaný pro chlorované hospodářství, pak se přidala slaná voda, ale ta slaná voda je velmi agresivní, takže ty železobetonové konstrukce rychle degradují a projevuje se to rozpadem betonu a celkově stav je velmi špatný, protože tam i prohnívají i ty hliníkové konstrukce oken.“

Nový bazén

Technický stav krytého bazénu si uvědomuje i vedení Havlíčkova Brodu. Statici odhadli maximální životnost ještě na pět let, proto už radnice vymýšlí nápravu, dodává starosta města Jan Tecl (ODS): V tuto chvíli si necháme udělat studii na výstavbu nového bazénu, na základě této studie posoudíme, jak dalece je to reálné a rozhodneme se, zda budeme stavět bazén v jiné lokalitě nebo zda budeme rekonstruovat ten stávající.“

Výstavba úplně nové budovy bazénu závisí ale zejména na finančních možnostech města. Pokud by radnice nezískala část prostředků od státu, starosta Jan Tecl by se přikláněl k rekonstrukci stávajícího zařízení.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související