Krytá střelnice, lepší zázemí pro diváky. Do novoměstské Vysočina Areny má jít 300 milionů

11. květen 2021 07:00

Moderní sportovní areál pro 30. léta 21. století. Tak má na podzim roku 2023 vypadat Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě.

Vysočina Arena v Novém Městě má sportovcům nabídnout třeba novou posilovnu nebo krytou střelnici. Divákům pak lepší sociální zázemí. To vše proto, aby mohla i v následujících patnácti letech hostit nejvýznamnější světové sportovní podniky.

Podle šéfa českého biatlonu Jiřího Hamzy je potřeba celý areál zmodernizovat a podle studie vyjdou práce na 300 milionů korun. Na konci letošního roku chce mít už hotový projekt a vydané stavební povolení.

Některé stavby stárnou

Poslední světový biatlonový pohár hostila Vysočina Arena letos v březnu. O tři roky později tam bude mistrovství světa. To už by se mělo závodit v jiných podmínkách, přibližuje Jiří Hamza: „Chceme to dostavět, přistavět jiný věci tak, aby odpovídala 30. letům 21. století. Některé stavby stárnou, musí se rekonstruovat včetně osvětlení, datových sítí, kabelů.“

Sportovci budou mít k dispozici krytou střelnici, posilovnu nebo šatny. Novináři modernější tiskové středisko a návštěvníci lepší sociální zařízení pod hlavní tribunou. „Cílem je, abychom to dokázali využít pro sportování členů, reprezentací jak v biatlonu, tak v běžeckém lyžování, tak na horských kolech.“

Studie

Se studií, jak by měla Vysočina Arena vypadat, už Jiří Hamza seznámil zastupitele v Novém Městě na Moravě. Ti budou hlasovat, jestli dají modernizaci zelenou. Sportoviště totiž stojí na městských pozemcích. „Jsme pro, aby Nové Město bylo dál centrem biatlonu, ale hlavně aby to byl areál, který slouží veřejnosti,“ řekl starosta Michal Šmarda (ČSSD).

Přesná cena modernizace zatím není známá. Jiří Hamza předběžně mluví o 300 milionech. Velkou část by chtěl získat ze státního rozpočtu. Vysočina Arena totiž patří mezi vybraná národní sportovní centra, která mají hostit významné světové podniky a zároveň sloužit k výchově talentů.

„V současné chvíli máme v rozpočtu částku 500 milionů korun, nicméně se nejedná o konečnou podobu. Vše bude záviset na stanovisku ministerstva financí, se kterým budeme vyjednávat co nejlepší podmínky,“ popsal Jakub Večerka z Národní sportovní agentury, jaká částka je na sportovní centra alokovaná pro rok 2022.

Jedná se o tom, že by státní dotace měla pokrýt 85 % nákladů na výstavbu.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související