Kreslení a malování poskytuje relaxaci a odpočinek od stresu

4. květen 2016

Děti ve školce, postižené, seniory, školáky, dospělé. Ty všechny učí Olga Lazárková z Jihlavy kreslit. A používat při tom pravou půlku mozku. „Kurzy kreslení pravou hemisférou jsou v Česku rozšířené už víc než patnáct let. Dodnes o nich ale panují mylné představy,“ začala své vyprávění Olga Lazárková.

Podle ní se lidé někdy domnívají, že na kurzu dostanou na hlavu anténky, aby je někdo na tu pravou hemisféru přeladil. „Je to ale jinak. Při kreslení lidé automaticky zapojí pravou polovinu mozku, která je určená k tvoření, hudbě, malování a hraní si. V dnešní době je výrazně přetížená levá hemisféra, která zodpovídá za počítání, psaní, čtení, plánování a řešení,“ vysvětlila Lazárková.

Děti při hraní používají pravou hemisféru přirozeně

Malé děti, když si hrají a zapomenou na svět, nevnímají čas, tak v tu chvíli jsou právě naladěné na pravou hemisféru. A jsou v tu chvíli šťastné. Ve škole a v životě potom stále víc používají tu levou. Učí se počítat, číst, přemýšlet a stále méně tvoří.

Za den pochopíte rozdíl mezi polovinami mozku

Kurzy kreslení pravou hemisférou jsou nejčastěji víkendové. Na pochopení rozdílu mezi naladěním na pravou a levou hemisférou vám ale podle Olgy Lazárkové stačí i čas kratší. „Protože lidé si často stěžují, že nenajdou dostatek volna, tak jsem vytvořila kurzy jednodenní. Dopoledne se učíme techniky kresby, uvolňujeme ruku, všímáme si světla a stínu a zároveň si povídáme o tom, co je to vlastně ta pravá hemisféra. A lidé najednou říkají: já jsem úplně zapomněl na čas. A to je právě ono,“ vysvětlila výtvarnice.

Předchozí zkušenosti s kresbou nejsou podstatné

Naučit se kreslit pravou hemisférou mohou i lidé, kteří nemají žádné výtvarné vzdělání. „Dopředu se neptám ani nehodnotím, jak kdo umí kreslit. Najde o výsledek práce. Spíš o pochopení, jak mozek funguje a o vypnutí levé hemisféry. A když se to podaří, tak vzrůstá sebedůvěra lidí a taky zažívají šťastné pocity,“ řekla Lazárková. „A díky tomu se pak i v životě pouštějí do obtížných věcí a lépe všechno zvládají,“ dodala.

Když nakreslíte portrét, zvládnete pak už cokoliv

Nejčastěji se při kurzech kreslení pravou hemisférou využívá portrét. „Portrét je hodně detailní záležitost a je na kresbu hodně obtížný. Právě proto se na kurzech učí. A kdo ho dobře zvládne, tak si už potom může kreslit cokoliv. Krajinky, vlastní ruku, zvířata,“ řekla Olga Lazárková. Pro vytváření obrázků se využívá nejčastěji tužka, ale i úhel, pastely nebo pastelky.

Omalovánky pro dospělé jsou mezikrokem k vlastnímu tvoření

V posledních letech v obchodech přibývá nabídka omalovánek pro dospělé. Taky se jim říká antistresové omalovánky. „Já už jsem o nich hodně slyšela. Myslím si, že je to skvělé. Právě při vybarvování vypínáme to přemýšlení a ladíme se na pravou hemisféru. Já omalovánky vnímám jako takový první krok k vlastnímu tvoření. Začít s předlohou a pak už si vytvářet kresby vlastní. Třeba si jen udělat kolo a do něj kreslit tvary, které jsou milé a příjemné, použít barvy, co mám rád, a vytvořit si tak svoji vlastní mandalu,“ poradila Lazárková.

Spustit audio