Krávy v horku opečovávají elektronická drbadla

29. červenec 2013

Miroslav Koukal předseda Zemědělského družstva vlastníků Novoveselsko byl hostem Tandemu Tamary Peckové. Zemědělský svaz ČR tomuto družstvu udělil titul ´Nejlepší zemědělský podnik v bramborářské oblasti za rok 2012´.

„Jsme zemědělský podnik, který se specializuje na výrobu syrového kravského mléka, ze kterého máme největší procento tržeb, dále je to prodej chovného a jatečního skotu,“ začal své povídání Miroslav Koukal.

V zemědělství chtěl pracovat vždycky. „Já jsem o ničem jiném neuvažoval, tuhle práci jsem chtěl dělat vždy, už od mládí. Vždy nám bylo vštěpováno, že zemědělství bude mít obrovskou budoucnost. Dnes je to trochu jinak, ale své rozhodnutí bych nikdy neměnil. Moje specializace je zootechnik, to mě bavilo nejvíc.“

Extremně vysoké počasí a relativní sucho budou mít vliv na hospodářské výsledky. Mléko v těchto teplých dnech je méně kvalitní. Má méně mléčné bílkoviny, mléčného tuku.

Jak zvládnout letošní teplé počasí? „Být připraven dopředu, mít dobré vzdušné stáje s tepelně izolovanými střechami. Termostaty máme nastaveny na 26°C. Pro vysokodojná zvířata to není nic příjemného. Tyto teploty u zvířat, které mají produkci padesát, šedesát litrů, nejsou nic příjemného. Mají rády deset stupňů a relativně sucho. Tyhle zvířata teď méně přijímají krmiva. Zvířata by měla být čistá. Tyhle věci by měly být řešeny dopředu,“ popisuje Miroslav Koukal.

O čistotu se starají elektronická drbadla, kůže a srst by měla být vylínaná, aby se povrch nepotil. I na takové věci se myslí při stavbě moderní stáje pro dobytek. Do moderních stájí se vestavují ventilátory, samozřejmostí je vyvedená voda.

„My používáme studniční vodu, má 6°C až 8°C, je relativně studená. A touto vodou zvířata sprchujeme,“ vysvětluje předseda zemědělského družstva Miroslav Koukal. Zemědělské družstvo má svůj vlastní vrt, ekonomická úspora je obrovská. Kubík vody na Žďársku stojí 80 korun, měsíčně v družstvu spotřebují asi čtyři tisíce kubíků.

Družstvo v Novém Veselí patří k těm větším, v současné době se asi 25 zaměstnanců stará o 1650 kusů dobytka. Celkově družstvo zaměstnává 50 lidí.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio