Kostel ve Větrném Jeníkově ukrývá i malé muzeum. Průvodce zná příběh ke každé vystavené věci

15. listopad 2023

Průvodce chrámem Narození Panny Marie ve Větrném Jeníkově Jiří Palán většinu návštěvníků překvapí, když jim kromě kostela samotného ukáže i malé muzeum. To se mu pod rukama začalo postupně skládat z věcí z historie městyse.

Předměty z minulosti najdeme v mezipatře ve věži, kudy se chodí zvonit na zvony. Vystoupá se do něj úzkým prošlapaným schodištěm. Pohled upoutají cedule a nápisy, žebřiňák s poznávací značkou, která nesla jméno jeho majitele i drobné nezbytnosti a nářadí, které se kdysi používaly v různých řemeslech, či dobové fotografie.

Malé muzeum ale původně vzniklo díky zvonům. "Když máte kamaráda spolužáka a on objeví tahleta srdce zvonů a prohlásí, že by se to mělo vystavit, pak přijede po měsíci s prkýnkama a šroubama, a na tohleto prostranství ta srdce, co nám nejdříve ukradli Rakušané a potom sebrali Němci, umístí, a pak k tomu přijdou další věci týkající se jeníkovské historie" usmívá se průvodce.

Mezi nečekané exponáty patří žampión naložený ve formalínu, který vyrostl ve čtvrtek 16. listopadu 1989. Ceduli Prodej žampiónů vyrobil jihlavský výtvarník Pavlík Petrov, i další nápisy. Zrekonstruoval i lustr, který málem zabil svou majitelku. "Paní Vosmíková nám zaplatila v roce 2000 zvon. Ona pod ním podřimovala v křesla, a když se probudila a udělala krok, tak ten lustr spadl přímo do toho křesla. Tak mi řekla - vem si ho, já už ho nechci ani vidět," vypráví Jiří Palán.

Ke každému exponátu se váže příběh. Jedna z obchodních cedulí patřila k pekařství jeho pradědečka Josefa Vašíčka. Pod ní se nachází věc, která připomene oblíbenou knihu a seriál Bylo nás pět. "Obchodník Bajza měl zásobník na sypké hmoty jen jeden, my máme tři. Pomocí lopatky se sáčkuje sypké zboží, jako je mouka, cukr. A káva? Kávu tady máme také, ale je trochu prošlá. Asi tak 80 let, tak vám ji raději neuvařím," směje se Jiří Palán. Kostelem provází kohokoli po domluvě na e-mailu ji.palan@gmail.com.

Spustit audio

Související