Spontánní nápad. Žáci ze školy ve Větrném Jeníkově otevřeli bufet, aby pomohli svému kamarádovi

27. červen 2021 06:00

Sedmáci ze školy ve Větrném Jeníkově se rozhodli, že svému kamarádovi z deváté třídy koupí počítač. Aby získali peníze, připravili ve škole bufet a své výrobky prodávali.

Deváťák Petr ze ZŠ ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku to nemá v životě lehké. Žije bez rodičů, vychovává ho babička. Kamarádi mu proto na závěr letošního školního roku chtěli udělat radost a koupit vysněný počítač.

Museli si kvůli tomu přivstat, aby stihli napéct palačinky nebo lívance, které pak prodávali, aby potřebné peníze získali.

Krátce po půl deváté…

Je krátce po půl deváté a pro občerstvení si začínají chodit první zákazníci. Sami sedmáci se ve škole sešli už v sedm, aby všechno stihli připravit. „Máme toasty, holky krájí čerstvé ovoce na palačinky, budou lívanečky,“ popisuje angličtinářka Soňa Janderková.

„Nakoupila jsem suroviny a každý si vzal, co je potřeba. Všechno je domácí, máme salát od babiček, máme mátu od maminek, takhle to tady funguje.“

Napadlo to všechny

Na otázku, co žáky jeníkovské školy přimělo k takové akci, zaznívá jednotná odpověď. „Napadlo to tak nějak všechny, spontánně. Jak se řeklo akce, napadlo nás tohle,“ říká Honza, že pomoc staršímu spolužákovi z horšího sociálního zázemí byla jasnou volbou.

„V životě to neměl jednoduchý, od malička se o něj starala babička, která je za mě úžasná žena, měla jsem tu čest ji poznat,“ doplňuje učitelka Soňa Janderková.

Za dopoledne všechny své výrobky prodali a utržili 9 tisíc korun. Na počítač ale peníze nepůjdou, ten zaplatí sponzoři, které oslovilo nadšení jeníkovských školáků. O využití peněz pro spolužáka Petra se teprve rozhodne po dohodě s jeho babičkou.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související