Kostel svatého Martina v Třebíči má nové varhany. Požehná jim biskup Vojtěch Cikrle

9. listopad 2018

Kostel svatého Martina v Třebíči má nové varhany. Lesklé píšťaly zaplnily zlacenou skříň z konce osmnáctého století.

Až je varhanáři naladí, budou si nový nástroj moci poslechnout i návštěvníci kostela. Mnozí z nich si jednotlivé píšťaly adoptovali, a už se těší na jejich čistý zvuk.

První varhany se v kostele svatého Martina v Třebíči objevily už v sedmnáctém století. „Byl zde pouze pozitiv v kůru kostela,“ říká děkan Jiří Dobeš. Na konci osmnáctého století dostal kostel nové varhany, které od té doby prošly několika opravami. V roce 2014 byla restaurována a rozšířena původní skříň, a do ní varhanáři vsazovali úplně nové varhany. „Zachovala se tam ještě jedna vzdušnice, která už ale není použita do nových varhan,“ doplňuje Jiří Dobeš.

Varhany mají přesně dva tisíce dvě stě osmdesát osm píšťal. Část si jich lidé adoptovali

V roce 2015 byl funkční jeden manuál, a v neděli 11. listopadu 2018, na svátek sv. Martina, bude mít varhaník k dispozici manuály dva. „Bude to pro něj jednodušší, protože z jedné klaviatury plynule přejde na druhou,“ vysvětluje farář. Varhany dnes mají přesně dva tisíce dvě stě osmdesát osm píšťal. „Z toho asi padesátka je pouze optických, které nebudou hrát,“ říká Jiří Dobeš. Část píšťal si lidé adoptovali. Dostali vlastní certifikát, na kterém je uvedeno, která konkrétní píšťala jim patří. „Když přijde, tak mu to varhaník zahraje,“ dodává děkan Jiří Dobeš.

Stavba varhan, Třebíč

Uším varhanáře dnes pomáhají ladit elektronické přístroje

Před uvedením do provozu musí varhany projít složitým procesem ladění. Varhanář ladí jednu píšťalu po druhé. „Uši jsou už dnes doplněny elektronickým zařízením, které to měří lépe než ucho,“ říká varhanář Jaromír Kánský a ukazuje na elektronickou ladičku.

Spustit audio