Koně udělají 90% práce za vás. Ve stádě si mezi sebou všechno vyříkají

15. duben 2015

„Já a Žena regionu? To je opravdu velký úlet,“ myslí si Zuzana Kazdová o ocenění, které nedávno získala. Do dnešního dne neví, kdo ji na tuhle cenu nominoval. „Když jsem myla nádobí, volali mi z agentury, že mě nominovali,“ vyprávěla v Dobrém dopoledni. „Moc si toho vážím, je to ocenění za to, co dělám. Je to motivace, že tuhle práci neděláme zbytečně.“

Zuzana Kazdová před pěti lety s několika přáteli nedaleko Jihlavy založila záchytnou stanici pro koně. U koní se pohybuje dvacet let, patnáct let má koně vlastní. „Neměli jsme ambice zachraňovat koně, to ani nejde. Každýmu koňákovi se nám připletl do cesty koník z nevhodných podmínek,“ vzpomíná Zuzana Kazdová.

Kůň, který se opravoval dva roky, byl na začátku Záchytné stanice pro koně

Na začátku záchytné stanice byl kůň s takovým příběhem. „Tahle kobylka byla hodně psychicky labilní, vlastně to byl koník, který se opravoval nejdéle. Dva roky. Přemýšleli jsme o tom, jak to vymyslet. Naším cílem není koníky hromadit, jak fungují některé útulky. Je to nereálná představa živit 30, 40 koní, kteří mají navíc individuální potřeby,“ krčí rameny Zuzana Kazdová.

Zuzana Kazdová

A další typický příklad? Tažný kůň Ferdík měl skončit na jatkách. „Dosloužil majiteli, to je poměrně běžná praxe. Starají se o ně, dokud slouží, dokud vydělávají, pak je pošlou na jatka, a známe ještě horší případy, že je likvidují doma. No a ta kobylka je anglický plnokrevník, hodně citlivý a vznětlivý kůň. Koně jsou citlivá a inteligentní zvířata, a pokud si je pořídí někdo, kdo nemá zkušenosti a neví, jak se o ně starat, můžete se to zvrtnout. Je to nebezpečné, kůň má 500, 600 i 800 kilogramů,“ vysvětluje Zuzana Kazdová.

Ostatní koně ve stádu udělají pří záchraně 90% práce za vás

A jak se o taková zvířata na Záchytné stanici pro koně postarají? Podle Zuzany Kazdové stačí zajistit základní životní potřeby, stádo koní na pastvině a volný pohyb po ní. „To je důležité, koně udělají 90% práce za vás. Oni si to ve stádě vyříkají, ten kůň je spokojenější. Je to, jako když jsou frustrovaní lidi, taky vznikají různé psychózy a deprese. Nechat koni nějaký čas v tom stádu, a pak s ním začít pracovat, aby zase důvěřoval člověku.“

Podle Zuzany Kazdové je dobré, když ve stanici znají příběh každého koně. Za pět let se jí a jejím přátelům podařilo na dvou pastvinách nedaleko Jihlavy zachránit více než 35 koní. „Daří se do dvou tří měsíců najít nové majitelé. Podívají se na naše stránky, vidí krásnou kobylku a řeknou si: tuhle nutně chci,“ směje se Žena regionu Zuzana Kazdová.

Nového majitele se snaží prověřit

Od začátku před pěti lety, kdy myšlenka na takové zařízení vznikla, nechtěli mít status útulku, chtěli být pouze přestupní stanici. „My je zachytíme, dostaneme z nejhoršího, pokoušíme se najít nové majitele a pak je pošleme dál,“ vysvětluje Zuzana Kazdová.

Zuzana Kazdová s moderátorkou Tamarou Peckovou

Nový majitel si koně přijede prohlédnout, když Zuzana zjistí, že má s koňmi zkušenosti, že se o koně dobře postará, že si společně s koněm padnou do oka, vyráží se podívat na místo, kde koník bude žít. „Musíme to ověřit, aby nešel z bláta do louže,“ upozorňuje Žena regionu Zuzana Kazdová.

Koňská záchytka má také své internetové stránky a stránky na Facebooku.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio