Komby v jihlavské zoo žijí v nokturnáriích. Noční zvířata tak návštěvníci můžou vidět aktivní ve dne

Komby jsou převážně noční zvířata, proto je jihlavská zoo chová v takzvaných nokturnáriích. Jde o expozice, kde je přehozený světelný režim. Když my máme den, tak komby mají noc.

„Ve většině případů jsou vidět po dobu jejich noci. Noční světelný režim ve výběhu je od sedmi ráno do šesti hodin do večera. To tam mají šero a jsou aktivní,“ doporučuje dobu, kdy je možné komby pozorovat chovatel Marek Dohnal.

Komby Garnettovy bydlí ve výběhu s osináky africkými, komby ušaté mají za souseda ježka ušatého. „Občas to dělá problém v krmení, protože komby někdy přijdou k misce k osinákům nebo k ježkovi na hmyz. Ale oni si s nimi poradí,“ usmívá se jihlavský chovatel.

Malé komby jsou hmyzožravci. Dostávají veškerý hmyz, který chovatelé v jihlavské zoo mají k dispozici. Dostávají ale i trochu ovoce a zeleniny. Na druhou strany komby Garnettovy a velké jsou více plodožravé. Komby dostávají i klacíky, protože v přírodě se snaží najít mízu z akácie. „Mají vydlabaný klacík a mají tam nalitou arabskou gumu,“ dodává Marek Dohnal.

autor: Simona Kubíčková
Spustit audio