Knihy rekordmanky

Na prvním stupínku pomyslných stupňů vítězů stojí Bible - kniha knih. Odhaduje se, že jí bylo vytištěno už přes 7 miliard kusů. Ale jsou i mnohem skromnější knižní rekordy. Spisovatelkou v nejvyšším věku. Emma Jarošová, je autorkou několika knih, z nichž dílo Já vnouček Američan bylo vydáno v roce, kdy paní Emmě bylo 95 let.

V Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově můžete obdivovat i nejtěžší knihu běžné distribuce, která má 11 kg, nejmenší knihu portrétů, která má 4 x 3 mm anebo knihu s textem v 37 jazycích. Věra Ludíková z Prahy je totiž autorkou poetického textu s názvem Je jaro, v jehož unikátním svazku je tento text otištěn kromě původní české verze i v překladech do 36 dalších jazyků.

A naposledy Agentura Dobrý den zaregistrovala rekord: Nejvíce tváří jednoho města v jedné knize. Ta nese název 333 tváří Milevska a je pozoruhodná tím, že Martin Pelich v ní zpravoval textové a obrazové portréty představující 333 docela obyčejných lidí současnosti, kteří vytvářejí kolorit dnešního města Milevska. Po sepsání textů a nafocení více než 5 tisíc fotografií strávil rekordman při následném zpracování materiálů u počítače 1 890 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.