KIA Stinger. Nový sporťák, který letos začne brázdit evropské silnice

14. leden 2017
Motorsvět

Stinger, Stinger! Možná tohle teď ze spaní mumlají všichni zarytí příznivci typických evropských sporťáků. V Americe i na fotkách u nás se představil model, který se už nyní pasuje do role nejvýkonnějšího sériového vyráběného vozu automobilkou Kia.

Automobil má každopádně velký náboj. Tvar světel velmi připomíná Toyotu GT 86. Stinger má rozevřený přední nárazník a doslova to vypadá, že hodlá polykat pomalejší auta před ním a poté je na kousky odhazovat za sebe pomocí dalších výdechů v kapotě. Paradoxně úkolem tohoto sporťáku nebude být první v cíli, ale samotná jízda by měla být prožitkem.

Mnozí škodolibci, kteří nevěřili konceptu GT, se nyní nestačí divit. Za designem stojí tradičně Peter Schreier – designér automobilky Kia, a podvozek zase navrhoval člověk, který dřív pracoval právě pro BMW. Kromě podvozku z pevnostní oceli, se můžeme těšit i na osmistupňovou automatickou převodovku a samozřejmě pohon zadních kol.

Pod kapotou bude vrnět buď klasický čtyřválec o objemu 2 litry nebo pořádně brumlat vidlicový šestiválec s objemem 3,3 litru.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: Veronika Vošická
Spustit audio