Kéž by se na Vánoce Zkoledovalo celé Česko, přeje si žďárský herec Petr Vaněk. Stačí až příští rok

26. říjen 2017

Před rokem založil herec Petr Vaněk ze Žďáru nad Sázavou spolek Surikati. Měl by pomáhat a ukazovat jiné cesty. „Před rokem jsme vyrazili surfovat a koukali jsme na vlny, protože surfaři koukají a vybírají si, kam půjdou. Jsou protáhnutý, a koukají doprava, doleva. Hele, tamhle vlevo, hele tamhle vpravo. Všichni jsme měnili úhel pohledu podle toho, kde byly vlny. My jsme jako surikaty. To je pěkný název, to někdy použiju, a přišel ten čas,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni žďárský rodák Petr Vaněk.

Je to zapsaný spolek, který Petr Vaněk založil před rokem a letos v době adventu bude pořádat první větší akci, která se jmenuje Zkoleduj se. „Bude se konat ve čtyřech městech po České republice. Praha, České Budějovice, Ostrava a Žďár nad Sázavou. Jsou to adventní koncerty, nebo koncerty, já sám přicházím v průběhu příprav, co to je. V každém městě jsme oslovili jednu školu, kterou mi doporučili přátelé. Ve Žďáře je to gymnázium,“ vysvětluje Petr Vaněk.

Chyb se nebojíme, chyby jsou správně, ty vás posunují

Studenti se učí šest koled a zároveň vybírají organizaci, které poputuje výtěžek ze Zkoleduj se. „Ve Žďáře je to Středisko rané péče. Včera jsme se se studenty sešli. Ráno o půl osmé měli pracovní schůzku týmy, které se starají o výtvarnou podobu žďárského Zkoleduj se a řekněme produkční tým, co se stará o organizaci a zároveň oslovuje firmy ve městě a okolí, jestli by náš adventní koncert nepodpořili. A shání také výrobky, které by se na Zkoleduj se mohly prodávat,“ vysvětluje Petr Vaněk.

Třetí skupina je logicky hudební. Studenti už mají v rukou noty. „Já se na tomhle projektu učím důvěřovat lidem. Oslovím školu, a oni řeknou: jo, super, my do toho půjdeme s vámi. Je to první ročník, my se učíme, hledáme to a hlavně se nebojíme chyb, chyby jsou správně, ty vás posunují. Děcka to zpívaly a byly úžasný, mě vždycky zahřeje u srdce, že je to baví a že si to užívají,“ usmívá se Petr Vaněk.

České koledy jsou pro mě hodně ztrouchnivělé, pomalé, nezábavné

A jaké koledy budou znít na Zkoleduj se? „Já nechci, aby to vyznělo špatně, ale mně přijdou české koledy hodně ztrouchnivělé, pomalé, nezábavné. Marek Doubrava, skvělý muzikant, připravil nové aranže, koledy jsou živé, energické, jsou úplně jiné. Třeba ´Nesem vám noviny´ začíná: přichází doba adventu, dopřejte si hit letošních vánoc, jaké ozdoby letos pofrčí, to je jedna linka a nad tím budou studenti zpívat Nesem vám noviny. Marek vycházel z novinových titulků, které vycházejí o vánocích.“

Pomáhat, zpívat a hrát si může každý

A proč zpěv a pomoc ostatním? Před dvěma roky Petr Vaněk moderoval pro nadaci Via program, který se zabývá rozvojem filantropie mezi studenty. „Jmenuje se Dobrodruzi. A když jsem přemýšlel, jak a co se Surikati udělat, zpěv byla jasná volba. Já jsem měl tu čest spolupracovat s Vojtou Dykem na Bernsteinově Mši a zpívání mě strašně baví. Napadlo mě udělat koledy jinak. Trochu se dotýkáme stylu Bobby McFerrina, protože do těch koled budou zapojení lidé, kteří přijdou na koncert,“ vypráví Petr Vaněk a jedním dechem dodává: „Nebude to interakce za každou cenu, já sám to nemám rád. Motto celé akce je pomáhat, zpívat a hrát si může každý.“

První ročník Zkoleduj se vypukne 2. prosince v divadle ve Žďáře nad Sázavou. „Vstupné je dobrovolné, pro nás je podstatné ten prostor ne zaplnit, ale přeplnit. Je to otevřené všem, a i jedna koruna může pomoci. Chceme lidem ukázat cestu, že i s jednou korunou je možné pomoci, zkrátka být součásti většího celku. My budeme pokračovat tak dlouho, až tím zaplavíme celé Česko, to by se mi líbilo.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.