Ke zvládnutí techniky macramé stačí umět tři uzly. Moderní jsou teď přírodní barvy

2. říjen 2019

Mnozí z nás si jistě pamatují, jak ženy v osmdesátých letech minulého století vázaly z provázků různé závěsy na květináče, ale i obrovská slunce a sovy ze sisalu.

Na dlouho se pak tato technika, které se říkalo drhání, ztratila. Dnes je zpět.

„Začala jsem v dětství, chodila jsem s maminkou po večerních kurzech ručních prací,“ vzpomíná Marcela Doušková z Měřína. Tehdy se také mimo jiné setkala i s technikou macramé, i když se jí u nás říkalo spíš drhání. Macramé má kořeny na dálném východě, kde se mu věnovali ženy, ale i muži. Uzlováním zdobili třásně šátků a vyráběli i celé části oděvů.

Závěsy z macramé dozdobí i svatbu v přírodě

V osmdesátých letech minulého století ženy drhaly ze sisalového provázku, dnes se používá kroucený provázek z biobavlny. „Teď se to vrátilo jako interiérová dekorace ve skandinávském stylu,“ říká Marcela Doušková, a dodává, že dekoracemi z bílého provázku doplňuje nejen jednoduše zařízené interiéry, ale i svatby v exteriéru ve stylu boho. „V lese se zavěsí na strom, a nevěsty jako víly se u toho vdávají,“ vysvětluje výtvarnice.

Stačí jen chtít a vydržet u toho. Drhání není náročné

Ke zvládnutí techniky macramé stačí jen odvaha a trpělivost. Práci je třeba někde ukotvit. Podle velikosti je možné použít stojan na oděvy, rám od obrazu, pěkný očištěný klacek, vyšívací bubínek, ale i kousek polystyrenu s napíchanými špendlíky. Bavlněný provázek je k dostání v internetových obchodech. K tomu jen ruce a ostré nůžky. Drhání je možné naučit se v kurzu, nebo jen podle návodu na internetu. V podstatě stačí umět tři základní uzly.  

Spustit audio