Když thajboxeři mluví o ťukání, nemají na mysli přípitek, říká jejich předseda Petr Ottich

16. leden 2017

Boj osmi končetin, to je Muai Thai, thajský box. „V překladu to znamená boj osmi končetin. Každý zápasník má dvě ruce, dva lokty, dvě kolena a dvě nohy. Osm kontaktních bodů, které můžete použít proti soupeři,“ vysvětloval v Dobrém dopoledni předseda České Muaithai Asociace Petr Ottich z Třebíče.

Thajský box se do České republiky dostal v roce 1991, objevili ho Petr Macháček s Janem Vávrou. „Dělali karate, ale to jim moc nestačilo, plnokontaktní disciplíny v České republice tehdy moc nefrčely. Karate byla jediná, kde se prováděly zápasy, které byly v polokontaktu. Tehdy zjistili, že se do Holandska dostalo nové bojové umění Muay Thai,“ vyprávěl předseda české asociace tohoto sportu Petr Ottich.

Do zápasu nejdete soupeře zbít a zranit, nechcete ho ztlouct

Rozjeli se do Holandska, kde nějakou dobu trénovali. V roce 1991 Muay Thai přivezli do České republiky, v Praze založili první klub thajského boxu. „Já jsem se k tomu dostal díky mému zaměstnanci, ten cvičil Jeet Kune Do, tenhle styl určitě znají milovníci Bruce Leeho. Sám doma trénoval, tehdy mě to zajímalo. V tělocvičně mi ukázal základní prvky, pak jsem byl od něj bitej, protože byl zkušenější. Tehdy zjistil, že existuje klub Muay Thai v Brně. Sedli jsme do auta a jeli to vyzkoušet,“ vzpomíná Petr Ottich. S thajským boxem začínal ve 28 letech.

„Thajský box bolí hodně, o trošku méně než závody MMA, ten je nejdrsnější. Veškeré údery jsou vedeny plnou silou na soupeře, vy nejdete soupeře do zápasu zbít a zranit, to není o tom, že ho chcete ztlouct. Vy chcete být daleko efektivnější, přesnější, tvrdší v úderech a tím sbíráte body, které vám udělují rozhodčí, kteří jsou okolo ringu. Vítězíte v momentě, kdy zasahujete soupeře víc a častěji. On údery není schopen krýt a vracet a tím prohraje,“ vypráví Petr Ottich, který tvrdost thajského boxu poznal na svůj vlastní nos.

Přišlo ze strany koleno, křup a už to bylo

„Ten můj nos? No tak to bylo na tréninku v Brně, Tomáš Hron mě v roce 1996 trénoval, já měl 14 dní do zápasu. Tehdy mi řekl: pojď, ještě potrénujeme trošku, přišlo ze strany koleno, křup a už to bylo. Ale já musím říct, že mi ho vlastně narovnal, vrátil do původní polohy, protože já ho měl před tím křivý z hokeje, který jsem do vojny hrál,“ směje se Petr Ottich.

Thajský box je hlavně o fyzické kondici. Borci trénují šestkrát týdně, dvoufázově. „Bez toho není možné se chytit na mistrovství republiky. Ale sport je vhodný pro kohokoli, je dobrý i pro lidi, kteří se chtějí umět ubránit. Moc nevěřím na víkendové kurzy sebeobrany, vy to musíte vše zautomatizovat, aby to tělo v případě ohrožení udělalo samo, aby to bylo v podvědomí,“ vysvětluje Petr Ottich.

Že bychom si tak trochu ťukli

Před několika lety zápasnickou kariéru pověsil na hřebík, působí jako trenér ve svém třebíčském klubu Thai Box Devils a přiznává, že na vlastní trénink nemá čas. „Za rok mi bude padesát, tak uvažuju, že bychom uspořádali turnaj nás starších, že bychom si tak trochu ťukli a šampaňské k tomu potřebovat nebudeme,“ směje Petr Ottich.

Největší radost předsedovi České Muaythai Asociace Petru Ottichovi dělá přijetí thajského boxu mezinárodním olympijským výborem. „ Myslíme si, že za osm let by thajský box mohl patřit mezi ukázkové sporty na olympiádě.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.