Když přijde člověk do fitka, většinou hned poznám, jestli u toho vydrží nebo ne

3. leden 2020

Nový rok je spjatý s různými předsevzetími, které se často týkají pohybu, hmotnosti, tuku apod. Bývají fitcentra po Novém roce našlapaná?

Hela Dvořáková pozvala do Dobrého dopoledne profesionální kulturistku Věru Mikulcovou a trenérku Janu Paulátovou, obě z jihlavského centra Fitness Factory.

„Když člověk přijde, většinou poznám, jestli u toho vydrží nebo ne,“ řekla v úvodu Věra Mikulcová. „Není to o koupi permanentky, lidé nám často říkají, že ta je k něčemu nutí a že to nechtějí,“ usmála se Jana Paulátová.

Chci zhubnout

Většina lidí přichází do posilovny s touhou shodit nějaká kila navíc. „Je to možné, ale záleží na tom, kdo ten klient je. Může to být sportovec, který se na to nějakou dobu vykašlal nebo člověk, který nikdy necvičil.“

Věra Mikulcová, kulturistka
Jana Paulátová, trenérka

Hmotnost ale nejde dolů hned, obzvláště pokud začneme cvičit tzv. na svaly. „Svaly jsou těžší než tuk, ale ta váha pak začne klesat.“ Neméně důležitá je také strava. „Člověk, který potřebuje shodit tuk, musí více vydávat a méně přijímat.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.