Když jsem stál před tou pecí, úplně jsem zkoprněl. Tak se tiskař stal pekařem chleba
Tomáš Vyroubal peče v Třebíči chleba. K pečení měl blízko od dětství, ale stal se tiskařem. Osudný byl ale první pohled na starou parní pec. Koupil ji a začal.
Pekárna, kde Tomáš Vyroubal v Třebíči peče, stojí na svém místě od 30. let 20. století.
„Bydleli jsme v Praze, pracoval jsem jako tiskař, ale trochu jsem tam vyhořel, nebylo kam se posouvat. Pak jsem se dostal do své rodné Třebíče a stál u té pece. Úplně jsem zkoprněl a doma řekl přítelkyni, že si koupíme pekárnu. Prodali jsme dům za Prahou a koupili pekárnu,“ začal svůj příběh.
Prvně pekl chleba a dodával ho do Prahy. „Soused mi ale říkal, že by chtěl chleba, a nakonec se ta skupina zákazníků v Třebíči rozrostla.“
Celý rozhovor moderátora Jirky Doležala a pekaře Tomáše Vyroubala si poslechněte v přiloženém audiu.
Související
-
Jsem služebník pece, někdy jí dám i pusu, říká šikovný pekař chleba z Třebíče
Když se má denně napéct várka stovek bochníků, nejlepším pomocníkem je pořádná velká a dobře fungující pec. V Třebíči taková stojí od roku 1933 v bývalé Weberově pekárně.
-
Dokonalý mazanec: pec, kvalitní suroviny a nepodcenit přípravu těsta
Mazanec je typický velikonoční pokrm a každá domácnost má svůj vlastní postup přípravy. Recepty se často předávají z generace na generaci.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka