Když jsem stál před tou pecí, úplně jsem zkoprněl. Tak se tiskař stal pekařem chleba
Tomáš Vyroubal peče v Třebíči chleba. K pečení měl blízko od dětství, ale stal se tiskařem. Osudný byl ale první pohled na starou parní pec. Koupil ji a začal.
Pekárna, kde Tomáš Vyroubal v Třebíči peče, stojí na svém místě od 30. let 20. století.
„Bydleli jsme v Praze, pracoval jsem jako tiskař, ale trochu jsem tam vyhořel, nebylo kam se posouvat. Pak jsem se dostal do své rodné Třebíče a stál u té pece. Úplně jsem zkoprněl a doma řekl přítelkyni, že si koupíme pekárnu. Prodali jsme dům za Prahou a koupili pekárnu,“ začal svůj příběh.
Prvně pekl chleba a dodával ho do Prahy. „Soused mi ale říkal, že by chtěl chleba, a nakonec se ta skupina zákazníků v Třebíči rozrostla.“
Celý rozhovor moderátora Jirky Doležala a pekaře Tomáše Vyroubala si poslechněte v přiloženém audiu.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.