Dokonalý mazanec: pec, kvalitní suroviny a nepodcenit přípravu těsta
Mazanec je typický velikonoční pokrm a každá domácnost má svůj vlastní postup přípravy. Recepty se často předávají z generace na generaci.
„Většinou se pekl na Bílou sobotu, aby se v neděli ráno mohl donést do kostela, kde ho farář posvětil,“ říká Tomáš Vyroubal, pekař z Třebíče. Poprvé oživil starou pec v borovinském kopci před rokem a půl, kdy začal dovážet chléb do Prahy.
Zanedlouho jej místní obyvatelé přesvědčili, že o jeho pečivo bude zájem i přímo v Třebíči. Na první velikonoční pečení ale došlo až letos. „Na sobotu, kdy bude u nás v pekárně mazancová party, bude nějakých 600 mazanců.“
Recept je jednoduchý
Recept na samotné mazance je přitom podle Tomáše Vyroubala jednoduchý, důležitou věcí je ale nepodcenit přípravu těsta. „Pečeme z omládku, to znamená, že se těsto déle připraví, droždí s moukou se smíchá trochu dřív, nechá se to rozjet.“
Kromě droždí pak každý mazanec potřebuje už jen několik základních surovin. „Kvalitní pšeničná mouka, polotučné mléko, máslo, žloutek, cukr a trochu soli. Ona vždycky vypíchne chuť.“
Pec
Jedním z nejzásadnějších vlivů má ale na výsledný produkt vždy pec. Kdo má doma parní troubu, má podle Tomáše Vyroubala z poloviny vyhráno.
Z majitelových zkušeností se ale nic nevyrovná pečivu ze zděné pece. „My máme takovou obrovskou parní troubu, zděnou pec z roku 1933, je to pec, která nikdy nevychladne, je tam naakumulované to teplo.“
Související
-
Jídlo do krabičky - nové umění restauratérů. Polévka, steak, hranolky i koktejl chtějí své
Místo jídla na talíř pouze do plastového obalu. Anticovidová nařízení zcela změnila zažité zvyklosti restauratérů.
-
Fanoušci populární restaurace z Luk přispěli na její dostavbu. Tak rychlou pomoc nikdo nečekal
Majitelé restaurací jsou podle dostupných informací pro banky rizikovými klienty. Manželé Špejtkovi z Luk nad Jihlavou se proto obrátili na fanoušky na sociálních sítích.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Předseda středočeských zastupitelů ODS se propadl kandidátkou. ‚Není to kvůli střetu zájmů,‘ tvrdí Kupka
-
‚Podle mne odveta bude,‘ míní analytička Irena Kalhousová. Izrael ji ale musí dobře nakalibrovat
-
V Česku hledáte jakoukoliv práci co nejdřív, v Dánsku tu nejlepší a pomůžou vám s tím, srovnává sociolog
-
‚Musíme se připravit.‘ Rusko může mít za pět let prostředky k útoku na NATO, řekl německý generál