Dokonalý mazanec: pec, kvalitní suroviny a nepodcenit přípravu těsta
Mazanec je typický velikonoční pokrm a každá domácnost má svůj vlastní postup přípravy. Recepty se často předávají z generace na generaci.
„Většinou se pekl na Bílou sobotu, aby se v neděli ráno mohl donést do kostela, kde ho farář posvětil,“ říká Tomáš Vyroubal, pekař z Třebíče. Poprvé oživil starou pec v borovinském kopci před rokem a půl, kdy začal dovážet chléb do Prahy.
Zanedlouho jej místní obyvatelé přesvědčili, že o jeho pečivo bude zájem i přímo v Třebíči. Na první velikonoční pečení ale došlo až letos. „Na sobotu, kdy bude u nás v pekárně mazancová party, bude nějakých 600 mazanců.“
Recept je jednoduchý
Recept na samotné mazance je přitom podle Tomáše Vyroubala jednoduchý, důležitou věcí je ale nepodcenit přípravu těsta. „Pečeme z omládku, to znamená, že se těsto déle připraví, droždí s moukou se smíchá trochu dřív, nechá se to rozjet.“
Kromě droždí pak každý mazanec potřebuje už jen několik základních surovin. „Kvalitní pšeničná mouka, polotučné mléko, máslo, žloutek, cukr a trochu soli. Ona vždycky vypíchne chuť.“
Pec
Jedním z nejzásadnějších vlivů má ale na výsledný produkt vždy pec. Kdo má doma parní troubu, má podle Tomáše Vyroubala z poloviny vyhráno.
Z majitelových zkušeností se ale nic nevyrovná pečivu ze zděné pece. „My máme takovou obrovskou parní troubu, zděnou pec z roku 1933, je to pec, která nikdy nevychladne, je tam naakumulované to teplo.“
Mohlo by vás zajímat
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Každý den míří na Sumy ruské drony. Vojáci tam berou hrozbu další ofenzivy vážně, popisuje Drbohlav
-
Ukrajina na lovu. Hejna dronů se teď podle analytika zaměří i na další cíle, třeba válečné zločince
-
Sněmovna mimořádně jedná o bitcoinové kauze. ‚Organizovaný zločin přerostl do vlády,‘ říká Babiš
-
,Jsme připraveni jednat.‘ Aktivisté v čele s Gretou Thunberg plují do Gazy, navzdory varování Izraele