Dokonalý mazanec: pec, kvalitní suroviny a nepodcenit přípravu těsta

2. duben 2021 07:00

Mazanec je typický velikonoční pokrm a každá domácnost má svůj vlastní postup přípravy. Recepty se často předávají z generace na generaci.

„Většinou se pekl na Bílou sobotu, aby se v neděli ráno mohl donést do kostela, kde ho farář posvětil,“ říká Tomáš Vyroubal, pekař z Třebíče. Poprvé oživil starou pec v borovinském kopci před rokem a půl, kdy začal dovážet chléb do Prahy.

Zanedlouho jej místní obyvatelé přesvědčili, že o jeho pečivo bude zájem i přímo v Třebíči. Na první velikonoční pečení ale došlo až letos. „Na sobotu, kdy bude u nás v pekárně mazancová party, bude nějakých 600 mazanců.“

Recept je jednoduchý

Recept na samotné mazance je přitom podle Tomáše Vyroubala jednoduchý, důležitou věcí je ale nepodcenit přípravu těsta. „Pečeme z omládku, to znamená, že se těsto déle připraví, droždí s moukou se smíchá trochu dřív, nechá se to rozjet.“

Kromě droždí pak každý mazanec potřebuje už jen několik základních surovin. „Kvalitní pšeničná mouka, polotučné mléko, máslo, žloutek, cukr a trochu soli. Ona vždycky vypíchne chuť.“

Pec

Jedním z nejzásadnějších vlivů má ale na výsledný produkt vždy pec. Kdo má doma parní troubu, má podle Tomáše Vyroubala z poloviny vyhráno.

Z majitelových zkušeností se ale nic nevyrovná pečivu ze zděné pece. „My máme takovou obrovskou parní troubu, zděnou pec z roku 1933, je to pec, která nikdy nevychladne, je tam naakumulované to teplo.“

autoři: Nikola Machala , mik

Související