Když doma prohrajete sedm zápasů v řadě, spácháte vraždu na fanouška, říká ředitel FC Vysočina

1. červen 2015

Byla to sezona nahoru dolů, glosoval uplynulý fotbalový rok z pohledu FC Vysočina její ředitel Zdeněk Tulis. „Do téhle sezony jsme šli s velkými ambicemi, zvláště po konci předcházející sezony, kdy mužstvo pod vedením trenéra Rady udělalo hodně bodů a hrálo pěkný fotbal. Začátek se nám nepodařil a po devíti zápasech jsme řešili poslední místo a čtyři body. Měli jsme z toho hrůzu, jak to vyřešit,“ rozpovídal se Zdeněk Tulis v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

„Nedokázali jsme si to vysvětlit, hledali jsme příčiny. Špatná příprava? To určitě ne. Snažíme se hráčům vytvářet srovnatelné podmínky pro přípravu. Zimní v teple, letní v Rakousku. Tam jsme porazili Lille, které hraje Champions League, začátkem sezony jsme byli velice zklamaní.“

Po devátém kole jsme řešili, jak ze začarovaného kruhu ven

Mužstvo se podle Zdeňka Tulise začalo potápět. Byly okamžiky, kdy se týmu zadařilo, jako například vítězství v Hradci Králové 3:0, ale následné utkání doma FC Vysočina uhrála pouze remízu. Takové situace se na podzim opakovaly velmi často. „Deváté kolo a tragédie, řešili jsme, jak z toho začarovaného kruhu ven.“

Zdeněk Tulis trenérovi Petru Radovi do poslední chvíle důvěřoval. „On to psychicky nezvládl, přestal věřit mužstvu, to bylo nejhorší. Mužstvo nevědělo, co hrát. Dali jsme mu ještě šanci na pražské Dukle, kde chytá jeho syn. Mysleli jsme si, že se jako duklák chytí. Bohužel mužstvo ho nepodrželo a prohráli jsme. Jedenáct hráčů se odvolat nedá, tak je to vždy trenér,“ smutně krčí rameny Zdeněk Tulis.

Pan Kučera zná mentalitu hráčů z Vysočiny

Vedení klubu sáhlo do vlastních řad, na lavičku posadili Romana Kučeru. „Zná mentalitu hráčů Vysočiny. Měli jsme štěstí, začal s nimi pracovat jiným způsobem, jako třeba s patnáctiletými a osmnáctiletými kluky. Naši hráči ztratili sebevědomí, spolupracovali jsme s psychologem, aby si uvědomili, že hráli parádní fotbal. A naštěstí se nám povedlo utkání se Slávií a z propasti jsme se pomalu, s pokorou dostávali nahoru,“ popisuje horší část letošní sezony FC Vysočina její ředitel Zdeněk Tulis.

V kritických situacích se i ředitel klubu musí zúčastnit tréninků. „Trenér Kučera upřednostnil mladší hráče, zvýšil konkurenci v týmu. Vrcholem podzimního snažení bylo domácí utkání s Plzní. My jsme hráli velice dobře, před koncem poločasu jsme si dali vlastní gól. Ale hráči do toho po poločasu dali ještě víc a zaslouženě jsme doma vyhráli. Byl plný stadion, a takových zápasů by mělo být doma za sezonu pět, šest,“ přibližuje plány do příští sezony FC Vysočina Zdeněk Tulis.

Mládež je pro nás nejekonomičtější zboží

V současné době usedá na trenérskou lavičku Luděk Klusáček. „Roman Kučera u týmu zůstává, ale bohužel nemá potřebnou kvalifikaci. On si ji dodělá, jeho zkušenosti práce s mládeží jsou pro nás důležité. Největší potenciál je pro nás v mladých, chceme pracovat s vlastními odchovanci. A když to vezmete, pro nás je mládež nejekonomičtější zboží. Občas musíme někoho pustit dál, abychom naplnili rozpočet. Oba trenéři spolupracují,“ vysvětluje Zdeněk Tulis.

A plány? Do tří let by Zdeněk Tulis s FC Vysočina rád nakoukl do fotbalové Evropy. A také by rád, aby na domácí zápasy chodilo co nejvíce fanoušků. „Ale to nesmíte doma sedm zápasů v řadě prohrát, to je vražda na diváky.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio