Když dítě přinese špatné známky, zachovejte klid

30. červen 2017

Jen na Vysočině si poslední školní den přineslo pro vysvědčení 64 tisíc dětí a v celé České republice skoro milión. Za každým vysvědčením se skrývá jeden samostatný příběh. Většina jich snad je s dobrým koncem, ale ne vždy se to podaří. Jak tedy vyřešit tu horší variantu, přišla poradit do Českého rozhlasu Vysočina psychoterapeutka Marcela Blažková.

Vysvědčení je výsledek práce za půl roku. Žádného rodiče by proto špatné známky neměly zaskočit. A pokud ho překvapí, svědčí to o tom, že se o prospěch dítěte příliš nezajímal. Špatné známky svého potomka často špatně nesou právě rodiče. V každém případě byste měli zachovat klid. Případnou zlost si vybít například sportem nebo jiným způsobem, určitě ne na dítěti. Tím jen celou situaci zhoršíte.

Ideální dárek za vysvědčení je zážitek

„Ideální je odměna, která vyžaduje víc času. To znamená domluvit se s dítětem, co by rádo. Většinou to může být nějaký výlet nebo se někam podívat. Pokud by dítě chtělo nějakou věc, tak je to o zvážení i finančních možností rodiny nebo nechat dítě, aby si šetřilo, s tím, že rodič přispěje,“ říká Marcela Blažková. A dodává, že vůbec není špatné, když si samo dítě vybere svoji odměnu za vysvědčení a lepší vždy je, když je to nějaké posezení nebo zážitek, než věc.

Na zlepšení začněte pracovat co nejdříve

U každého dítěte bychom měli umět vypozorovat, k čemu tíhne a co ho zajímá. Může být například manuálně zručné, ale známky ve škole může mít horší. A z toho je potřeba vyjít. Jiná situace ale je, když dítě mentálně má na dobré známky, ale je spíše lajdák. V tu chvíli bychom zbytečně neměli oddalovat nápravu a měli bychom i na začátku prázdnin začít například s pravidelným, i když jen krátkým, opakováním učiva a měli bychom tato pravidla nastavit už před začátkem školního roku a pak je dále prohlubovat.

Tresty je potřeba udělovat za konkrétní selhání

Pokud se dítě neučí a pravidelně učivo zanedbává, je potřeba se vydat cestou zákazů, trestů a omezení za konkrétní prohřešky, už v průběhu školního roku. Zakázat nějaké aktivity, například přístup k počítači, za špatné vysvědčení je trest, který už postrádá smysl.

Spustit audio