Kdyby byl v Pelhřimově zimák, hrál bych hokej místo fotbalu, říká brankářská legenda Josef Hron

14. květen 2015

Kdyby byl v Pelhřimově v šedesátých letech zimní stadion, byl by legendární fotbalový brankář Josef Hron, který profesionální život spojil hlavně s FC Zbrojovka Brno, nejspíš hokejista. Pochází z Rynárce, kde s kamarády od rána do večera hráli v létě fotbal a v zimě na návsi hokej. Na svoji kariéru vzpomínal v Dobrém dopoledni.

Když přestupoval z rynárecké školy do pelhřimovské, do šesté třídy, společně se třemi kamarády se v Pelhřimově přihlásili do fotbalového týmu a vydrželi tam hrát až do mužů. „Hráli jsme za Pelhřimov divizi. Já jsem ze začátku hrál levé křídlo, levého beka, chviličku. Jednou jsem to na tréninku zkusil v bráně. Trenér říkal, ty budeš chytat, ty jseš dlouhej, velkej, hubenej. Tak jsem tam vlezl, chytlo mě to strašně a od tý doby jsem byl v bráně,“ vzpomíná Josef Hron.

Chytal jsem dva roky župní přebor v hokeji

Teď ve svých skoro pětašedesáti letech Josef Hron přiznává, že do hokeje byl jako malý zapálený mnohem víc než do fotbalu. „Zimák v Pelhřimově nebyl, v Rynárci jsme si dělali led na návsi. Po vojně jsem chytal dva roky hokejový krajský přebor. Ve 23 letech jsem přestoupil do Zbrojovky, takže ta kariéra byla hrozně krátká, ale chytal jsem župní přebor v hokeji dva roky za Pelhřimov,“ říká sportovní obojživelník Josef Hron.

Svojí hokejovou kariérou se nikde nechlubil. Ve Zbrojovce to věděl jen druhý brankář Eda Došek, který chytal do 18 let i za hokejové reprezentace. „On to věděl, a když jsme hráli hokejové sranda mače, tak jsem ho nechal chytat. Jinak byl moje dvojka on,“ směje se Josef Hron.

Za čtvrt hodiny dostal tři góly, musel z brány pryč. To bylo jednou, pak už devět let chytal jen Hron

Za Zbrojovku Brno odchytal pelhřimovský rodák Josef Hron 247 zápasů, na kontě měl asi 80 vychytaných nul. Jako brankář číslo jedna se do brány poprvé postavil v pátém, šestém kole své první sezony v nejvyšší fotbalové soutěži. Tehdy také poprvé zažil, že uprostřed zápasu musel být vystřídán. „To jsme hráli v Nitře, pan trenér Havránek mě dal do brány, třicet minut úplně super a do čtyřicáté páté minuty jsem dostal tři góly,“ vzpomíná Josef Hron.

Josef Hron s moderátorkou Tamarou Peckovou

V první sezoně, tedy v letech 1973-1974, proseděl pár kol a od zápasu s Interem Bratislava už do brány na celých devět sezon nikoho nepustil. „Někdy jsem nehrál, jen když jsem byl zraněný. Jedno, maximálně dvě kola. To se hrálo dva dny po otřesu mozku. Trenér řekl, běž trénovat, běž hrát, tak se šlo,“ krčí rameny držitel klubového rekordu Zbrojovky Brno Josef Hron.

Pendluju v trojúhelníku mezi Brnem, Znojmem a Rynárcem

Josef Hron za Zbrojovku Brno hrál v jejich nejlepších sezónách. „Zažil jsem pana Masopusta, ten přišel zvenku. Hra byla zaměřená dopředu, já byl nespokojený a na ráně. Pan trenér říkal, hraje se pro lidi. Já jsem chtěl mít nulu a on říkal, že když tři góly dáme, dva můžeme dostat.“

V současné době pracuje jako trenér brankářů pro 1. SC Znojmo, v Rynárci obhospodařuje les, který zdědil po svých rodičích. „Pendluju v trojúhelníku mezi Brnem, Znojmem a Rynárcem,“ usmívá se Josef Hron.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio