Kdo dřív přijde, ten dřív bramborové pivo ochutná, láká na bystřické slavnosti pořadatel
Topinka s česnekem na ní bramborový tatarák. Soutěž ve škrábání brambor na čas a taky zemědělská olympiáda. A hlavně bramborové pivo láká do Bystřice nad Pernštejnem na víkend 19. a 20. září 2015. „Překvapíme i oči návštěvníků třeba bramborami fialové barvy. Hlavně jde ale o gastronomické slavnosti. K ochutnání budou připraveny desítky obvyklých pochoutek, třeba domácí hranolky oblíbené hlavně u dětí, ale i netradiční sladké bramborové dorty,“ řekl host Českého rozhlasu Region Pavel Pichler, pořadatel bystřických Slavností brambor.
„Vařit pivo z brambor není náš výmysl. Recept má už poměrně dlouhou historii,“ přiznal Pavel Pichler. „Věřím ale, že málokdo v České republice pivo z brambor ochutnal, protože na něj konzumenti narazí spíše v sousedním Německu,“ připojil host Dobrého dopoledne Českého rozhlasu Region.
„Tehdy v 18. století pruský král Fridrich II. podporoval a rozšiřoval pěstování brambor a lidé se je snažili nejrůznějším způsobem využít. Jednou z možností bylo přidávání brambor do piva. A protože v našem areálu máme minipivovar, bylo připravení speciálu pro Slavnosti brambor jasnou volbou,“ vylíčil Pavel Pichler.
Zlatý mok s přídavkem brambor zraje už sedm týdnů
V bystřickém centru Eden se tedy rozhodli připravit speciální pivo. „Když jsme hledali recept, museli jsme do historie a taky za hranice. Náš sládek pan Vecheta se inspiroval hlavně německými minipivovary, které dodnes pivo s přídavkem brambor vaří,“ upřesnil Pichler.
Sládek bystřického minipivovaru Vladimír Vecheta před sedmi týdny navařil zhruba tři sta litrů speciálu. Správně uleželé by pivo mělo být právě na víkend 19. a 20. září, kdy ho budou moci ochutnat návštěvníci slavností.
V Bystřici ochutnáte tatarák nebo sladké dezerty z brambor
Kromě klasických bramborových jídel máte možnost v Bystřici otestovat i taková, která si doma možná netroufáte uvařit. „I když se snažíme recepty každý rok obměňovat, lidé si vyžádali oblíbený bramborový tatarák, který byl lákadlem už v předchozích ročnících. Slaná jídla pak mohou návštěvníci proložit dezerty, například bramborovým dortíkem s čokoládou nebo bramborovým suflé,“ překvapil pořadatel.
Soutěže a zábava pro celou rodinu
Na Slavnostech brambor si na své přijdou i jiné buňky než jen ty chuťové. „Pro děti i dospělé máme připraveny soutěže, třeba zemědělskou olympiádu, a otevřen bude vlastně celý prostor dřívějšího zchátralého statku Mitrovských dnes opraveného centra Eden. Děti mohou prolézt naši krtčí noru, vyrobit bramborová tiskátka nebo zajít na bramborové divadlo,“ vyjmenoval některé z doplňkových programů Pavel Pichler.
Za vstupné ve výši sto korun dostane každý návštěvník kuchařku plnou receptů z brambor a bramboračku. Ostatní pokrmy jsou na slavnostech placené.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.