Každý třetí den porucha a mimořádná událost, obnova vodovodů a kanalizace v Jihlavě potrvá 15 let

21. únor 2023 11:15

Vodovody a kanalizace v Jihlavě jsou ve špatném stavu. Během loňského roku vyjížděli vodaři k více než 120 haváriím a poruchám. To je v průměru každý třetí den. Další skoro stovka havárií byla na kanalizaci. A problémů přibývá právě teď v zimě, kdy mrazivé dny relativně rychle střídají skoro až jarní teploty.

V díře u chodníků je zasunutá hadice, která odsává vodu unikající z potrubí. „Je to souhra mnoha faktorů. Jednak ta zemina pracuje, zmrzne, povolí a tam jsou vyvíjeny tlaky na ten vodovodní řád. Takže to je jedna věc. Druhá věc je, že řada těch trubek byla z nekvalitních materiálů,“ popisuje důvody poruch mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

Roli hraje i stáří. Nejstarší rozvody ve městě jsou z let 1901 a 1912, tedy víc než 100 let staré. Potrubí ve městě doplatilo na dlouholetý spor mezi městem a svazem vodovodů a kanalizací. Ani jedna ze stran do něj nechtěla investovat až do doby, než budou zcela vyjasněné majetkové vztahy. Od roku 2021 si Jihlava vodovody a kanalizace spravuje sama.

„Skoro každý den máme nějakou poruchu větší či menší na vodovodech a kanalizacích. Řekněme si rovnou, že to není úplně utěšující stav,“ hodnotí infrastrukturu náměstek primátora Radek Popelka z Ano. Magistrát do obnovy vodohospodářské infrastruktury investuje každý rok od 120 do 150 milionů korun. Podle propočtů vedení města, aby se potrubí ve městě mohlo obnovit do 15 let.

Spustit audio

Související