Každý dvoustý Čech v registru dárců kostní dřeně je málo. Kupříkladu v Německu je to desetkrát více

19. duben 2016

Darováním kostní dřeně darujete život. Na dárcovství jsou životně závislí pacienti postižení poruchou krvetvorby. V první fázi lékaři hledají vhodného dárce v rodině. Mezi sourozenci je šance na nalezení vhodné osoby zhruba 25 procent. Pokud se ale v rodině nenajde možný dárce, naděje nemocného se upínají k registru dárců. Kdo do něj může vstoupit a jak funguje, prozradil v poradně Regionu Jaroslav Zelený z jihlavské nemocnice.

„Obecně lze říci, že třetina všech pacientů najde dárce v rodině, třetina v registru a bohužel třetina nenajde dárce vůbec. Z tohoto důvodu je důležité registr stále obnovovat, doplňovat nové lidi,“ říká Jaroslav Zelený. Registr dárců sdružuje dárce, pomáhá vyhledávat vhodné dárce konkrétním pacientům a v případě, že najde vhodného člověka, pomáhá zprostředkovat i samotný odběr a transport přímo k pacientovi. Registry na celém světě jsou propojené. „V Německu je zaregistrovaný každý dvacátý člověk. U nás je to bohužel každý dvoustý,“ upozorňuje Zelený. I z tohoto důvodu většina dárců kostní dřeně pro české pacienty pochází z Německa.

Do registru mohou vstoupit lidé ve věku od 18 do 35 let

„Další podmínkou je váha nad 50 kg a člověk musí být naprosto zdraví a bez jakékoliv trvalé medikace. Výjimka je u žen, které berou hormonální antikoncepci,“ doplňuje host. Pravidla jsou striktní. Dárci také musí být ochotni věnovat určitou část svého volného času. Svým rozhodnutím vstoupit do registru ale mohou zachránit život. A to za pár minut času určitě stojí.

Prvním krokem je návštěva náborového centra

„Vezmeme vám dvě zkumavky krve, vyplníme zdravotní dotazník a uděláme krátký pohovor. Celá procedura trvá asi 20 minut,“ vysvětluje postup při vstupu nového dárce do registru Jaroslav Zelený z jihlavské nemocnice. V rámci Vysočiny je možné do registru vstoupit i v Třebíči, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a v Novém Městě na Moravě.

Odběru kostní dřeně se nemusíte obávat

Existují dva způsoby odběru. „První způsob spočívá v celkové anestezii a v rámci operačního zákroku je několika vpichy do lopat kosti kyčelních odebrána samotná kostní dřeň. Častější je druhý způsob, který podstupují dvě třetiny vhodných dárců. Člověk po čtyři večery před samotným darováním dostává jednu injekci, která způsobí to, že krvetvorné buňky v kostní dřeni se začnou množit a začnou se vyplavovat do periferní krve. Pátý den je pacient napojený na separátor,“ říká Jaroslav Zelený. Ten pak dokáže potřebné buňky získat z krve pacienta bez chirurgického zákroku.

O darování kostní dřeně se šíří nejrůznější mýty

„Mnoho lidí si myslí, že vstoupí do registru a my jim přímo odebereme kostní dřeň. To opravdu není pravda. My jim vezmeme jen dvě zkumavky krve, pohovoříme s nimi a do 15 až 20 minut odchází. Dále se lidé obávají, že pokud budou vybrání jako vhodný dárce a podstoupí odběr kostní dřeně, tak už nikdy nebudou moci ani v rámci své rodiny kostní dřeň darovat. Což je opravu také mýtus,“ doplňuje Jaroslav Zelený.

Spustit audio