Každá loď na přehradě Trnávka u Želiva musí být nově registrovaná. Požaduje to Povodí Vltavy

10. červenec 2022 06:00

Zbavit se starých polopotopených vraků. To je hlavní důvod, proč Povodí Vltavy nově zavedlo povinné registrace loděk kotvících na přehradě Trnávka u Želiva.

Jestli tu chcete kotvit, musíte se registrovat. Státní podnik Povodí Vltavy zavedl na nádrži Trnávka u Želiva nové pravidlo. Chce vědět o každé loďce, která tam trvale kotví. Prý to pomůže se zbavit starých nepoužívaných vraků.

„Záleží, z jakého hlediska to je. Jestli z hlediska nějakých poplatků, tak je to určitě špatně. Pokud by to bylo kvůli dohledatelnosti těch lodiček, tak ano.“ Pana Richarda potkáváme u přehrady, když na pramici kontroluje své pruty. 

Jeden z hlavních důvodů zavedení povinné registrace je snaha zbavit se nepoužívaných, poškozených a zčásti potopených lodí, řekl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. „Zjistili jsme, že je tam řada poničených plavidel, která tam kotví velmi dlouhou dobu. Vypadá to, že jejich majitelé je nevyužívají. Mohou tvořit překážku při práci na březích.“

Na odpor chatařů prý Povodí nenarazilo. „Reagují docela kladně. Ze 150 lodí zbývá asi 30 majitelů, aby se přihlásili.“ Registrace je zcela bezplatná.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související