Každá kraslice je jedinečná, říká malíř z Asociace malířek a malířů kraslic

31. březen 2023

Tradiční techniky zdobení kraslic přibližuje návštěvníkům velikonočních výstav po celé zemi. S ukázkami přijel i na Vysočinu. Člen Asociace malířek a malířů kraslic Pavel Poulíček pochází ze Zlínska a jeho nejoblíbenější technikou je novoveská batika, nejrozšířenější v okolí Ostrožské Nové vsi.

Jak se zdobí na Vysočině

„Kroj i zdobení kraslic byly vždycky odrazem bohatosti kraje. Morava, jih, to je přezdobené, Hanáci a Valaši to mají chudší a stejně je na tom i Vysočina. Pro Vysočinu není typické nic. To, co je blíž k Brnu, to jsou ty především Horácké vzory, jednoduché kresby na obarvených vejcích. Jinak se s globalizací i místní techniky rozšíří po celém světě, takže i na Vysočině se dělá všechno,“ usmívá se malíř kraslic.

Batika

Novoveská batika je zdlouhavá a pracná technika zdobení včelím voskem. „Zdobí se to ve třech fázích. Nejdříve se na bílé vajíčko se nakreslí to vlastní zdobení, dá se to do žluté barvy, pak se zakryje to, co má zůstat žluté, nakreslí, dá se do červené, znovu se vytáhne, ozdobí a nakonec dá do černé,“ popisuje Pavel Poulíček, kterou se zabývá už přes 60 let. Vosk se pak z nahřátých vajíček stírá hadříkem. „Po jednom se ta vajíčka dělat nedají, nejméně tak v sériích po deseti.“

Reliéf a jezerní sítina

Reliéf je rychlý způsob. Špendlíkem s malou nebo velkou hlavičkou se na vajíčka dělají krátké slzičky nebo kolečka. Vzniknou tak krásné zdobné kraslice. Jezerní sítina je technika rozšířená na jihu Moravy. Sítina je tráva, která roste v okolí rybníků a dosahuje výšky až jeden metr. I ze sítinou je spousta práce, říká malíř: „Z té trávy se musí vytlačit ten vnitřek, pak se ten tří až čtyř centimetrový cucek musí natáhnout, ale nepřetrhnout Nechá se tři týdny vyschnout a potom se to skládaně lepí na vajíčko. Každá kraslice je jedinečná, nejsou dvě podobné,“ uzavírá Pavel Poulíček.

Spustit audio