Kateřina Pauzarová: Září je pro mykology nejnáročnější měsíc v roce

8. září 2014

Na houbách byla naposledy dopoledne před vysíláním. „Za čtvrthodinku jsem nasbírala košík. Stroček trubkovaný, tuhle houbu houbaři nechávají v lese, takové houbaře mám ráda. Holubinka kolčaví a holubinka mandlová. Ryzec černohlávek, velmi dobrá houba. Těžce ji zaměníte. Pak dvě barevné houbičky. Lakovka ametystová a lakovka laková. Jedna je fialová a jedna je do oranžova. Jsou to dobré jedlé houby,“ vyjmenovala v Dobrém dopoledni obsah košíku jednatelka Mykologické společnosti Jihlava Kateřina Pauzarová.

„Pokud se chcete naučit sbírat nové druhy hub, které jste doteď neznali, je dobré se je alespoň dvě sezony učit. Rozhodně nedoporučuji sbírat houby s atlasem v ruce. Buď můžete být členem našeho Mykologického klubu Jihlava, nebo chodit na naše akce. Navštivte mykologické poradny. Já doporučuji nějakou dobu houbu zkoumat, seznamovat se s ní.“

„Houbu, kterou se chci naučit, v lese seberu, přinesu domů. Nad všema možnýma atlasama jí složitě studuji. V lepším případě se mi ji podaří určit podle vnějších makroznaků, pokud ne, zeptám se zkušenějších mykologů,“ popisuje svůj způsob studia nových druhů mykoložka Kateřina Pauzarová.

Podle rozmazané fotky si houbu netroufnu určit

Sama Kateřina Pauzarová osobně houby podle fotografií neurčuje. „Pokud se jedná o houbu, která nemá jedovatého dvojníka, pak si ji troufnu určit. Ale když dostanu do e-mailu rozmazanou fotku houby jedné plodnice, kde vidím jenom klobouk a zespoda nevidím, jestli tam jsou rourky nebo lupeny, v takovém případě doporučím navštívit nejbližší mykologickou poradnu,“ vysvětluje Kateřina Pauzarová.

Jsem moc šťastná, když jdu jenom na houby

„Náš předseda Jiří Burel s sebou pokaždé nese foťák, ke každé houbě lehá, vyndá foťák, sestavuje stativ, fotí, popíše, vezme vzorek, vše zabalí a za deset metrů znovu. On říká, že když vyrazí bez foťáku, je nervózní, co kdyby našel nějakou houbu a nemohl si jí na lokalitě vyfotit? Já na houby chodím ráda, nemám strach, že objevím super zajímavou houbu,“ směje se Kateřina Pauzarová.

Jak houby správně skladovat? Jako stoleté houby

Kateřina Pauzarová preferuje sušené houby. „Pokud má někdo strach, že dojde k poškození sušených hub, doporučuji za sucha ve sklenicích houby zasterilovat. Vznikne tam téměř vakuum, to zaručuje, že se vám do sklenice nic nedostane. Tomuto způsobu se říká stoleté houby. Nebudou nasávat pachy, nehrozí vlhnutí.“

Zdravé houby před zamražením musíte tepelně opracovat. Existují ale druhy hub, které se ke zmražení vůbec nehodí. „Třeba lišky, mražené lišky jsou po rozmražení nahořklé. Pokud je předem upravíte, na másle jenom a pak zamrazíte, budou chutnat jako začerstva,“ doporučuje Kateřina Pauzarová z Mykologické společnosti v Jihlavě.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio