Karel Picmaus se zařadil mezi národní letecké legendy. Začínal na Čmelákovi

21. listopad 2018

Karel Picmaus z Třebíče se dostal na prestižní seznam nejvýznamnějších žen a mužů československého létání.

O stovce leteckých osobností rozhodlo hlasování laické i odborné veřejnosti, a je zapsána na pamětní desce ve tvaru křídla v muzeu Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi.

Svou profesionální leteckou kariéru začal Karel Picmaus v zemědělství. „Létal jsem na Čmeláku, to je Zlín 37, a pracoval jsem jako práškař,“ vzpomíná na práci, kterou vykonával třicet pět let. Za jeden den tehdy startoval i osmdesátkrát. Tryskové nebo velké dopravní letadlo ho nikdy pilotovat nelákalo. „Sen jsem měl a mám ho do dneška. Sednout do stíhačky z druhé světové války,“ prozradil nám pilot.

S počtem vzletů se Karel Picmaus dostal i do České knihy rekordů

Třebíčský pilot se dokonce před časem dostal i do české knihy rekordů, jako letec s největším počtem vzletů. Tehdy jich bylo přes sto tisíc. Létání má Karel Picmaus prostě v krvi, a tvrdí, že je mnohem bezpečnější a pohodlnější zaletět si na výlet třeba na druhý konec republiky letadlem než jet autem. Cena dopravního prostředku i pohonných hmot je prý srovnatelná.

Pamětní desku odhalili dva kosmonauti

Jméno Karla Picmause je teď spolu s dalšími devadesáti devíti zvěčněné na pamětní desce tvaru křídla letadla. U příležitosti sta let od vzniku československého letectví ji v Leteckém muzeu Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi odhalili kosmonauti Vladimír Remek a Ivan Bella.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.