Kaktus může bez vody přežít i dva roky

6. červen 2017

Hostem Poradny Tamary Peckové na Českém rozhlase Vysočina byl předseda klubu pěstitelů kaktusů a sukulentů v Jihlavě Ivan Kubát a přišel vám říct, co dělat proto, aby se vám dařilo kaktusy úspěšně pěstovat.

Při pěstování kaktusů vás může postihnout několik komplikací. Jednak může hnít, nekvete nebo vůbec neroste. Kaktusy si libují na světlém místě, ideální je, když jsou orientované na jih.

Kaktusy jsou pro trpělivé pěstitele

„Kaktus roste pomaličku, takže než se dopěstuje nějaké velikosti a kvetení, tak to chvíli trvá a ne každý to unese,“ říká host. Často se dělají chyby při zálivce. Kaktus vodu potřebuje a nemůže bez ní žít. Ale zalívejte je, až celý substrát vyschne. Obvykle to trvá 14 dnů a poznáte to tak, že do zeminy zasunete například špejli. Pokud je mokrá, tak nezalívejte.

Sukulenty hospodaří s vodou ve vlastním těle

„Mně se dokonce stalo, že když jsem stěhoval kaktusy do sklepa na zimování, tak jsme za zavařeninami zapomněli asi pět kaktusů. Po dvou letech jsem je objevil a všechny potom začaly růst. Takže dva roky vydržely bez vody,“ říká Ivan Kubát.

Kaktusy sázejte do propustného substrátu

Nejpozději do roka po zakoupení je dobré kaktus přesázet. „Já na podzim sbírám krtince na louce a míchám jeden díl této zeminy s říčním pískem bez prachových částic a s antukou. Ale stačí i jen zemina s říčním pískem, aby byla zemina propustnější a aby se nelepila,“ radí host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.