K divadlu patří slavnostní šaty, k fotbalu světla

18. červenec 2013

Hostem v Tandemu byl ředitel FC Vysočina ing. Zdeněk Tulis. Celý tým se těší na začátek sezóny. „Trošku máme nevýhodu, protože jsme zvyklí hrát v pátek odpoledne, ale náš soupeř Sparta hraje pohárové utkání Evropské ligy, tak hrajeme až v neděli večer, ve 20:15. Mám signály, že asi bude vyprodáno,“ začal rozhovor Zdeněk Tulis.

„Fotbal je svátek a tak jak k divadlu patří sváteční šaty, tak k fotbalu patří umělé osvětlení a ve 20 hodin je pravděpodobnost, že v letních měsících bude umělé osvětlení svítit,“ směje se Zdeněk Tulis.

„Sparta je těžký soupeř, klub s obrovskou tradicí. Na druhé straně pro naše hráče je to obrovská motivace, aby potvrdili loňské velice kvalitní výkony i proti tomuto soupeři v domácím prostředí. Za pomocí dvanáctého hráče, což budou naši diváci, aby hráli na hranici svých možností nebo za hranicí. Pokud nám bude nakloněno štěstí, chceme hrát dobrý výsledek. Což je neprohrát.“

Každý zápas má dvě strany. Jedna je hra na hřišti a druhá je „hra“ na tribunách. Zvláště fanoušci Sparty jsou nejen dobří, ale i hodně bouřliví. „Sektor hostů bude vyprodaný. Sto lidí bezpečnostní agentury bude uvnitř stadionu v pohotovosti. Plus policie České republiky a městská police vně. Zhruba pětitisícová návštěva přinese dost velké policejní manévry v okolí, abychom eliminovali případné nepokoje a výtržnictví fanoušků Sparty,“ ujišťuje Zdeněk Tulis.

2. kolo první fotbalové ligy 5. srpna - FC Vysočina Jihlava - FC Viktoria Viktoria Plzeň. Vlevo Lukáš Vaculík u Jihlavy. vpravo František Rajtoral z Plzně.

Před každým zápasem Zdeněk Tulis prohlédne osobně celý stadion. Po očku ale pokukuje, jak se hráči rozcvičují, kdo je nervózní a jak se na zápas připravují. I jako ředitel fandí. „Když je důležitý zápas, člověk je nervózní, já držím palce. Fotbal je emoční záležitost, když jsem na tribuně s panem Vaculíkem (majitelem klubu), jsme srdcaři, když dáme gól, máme radost, když se něco nepodaří, tak jsme smutní, ale snažíme se pořád zůstávat lidmi,“ popisuje atmosféru v hledišti Zdeněk Tulis.

S loňskou sezónou jsou spokojeni, ani jednou se nedostali do pozice, že by hráli o udržení. Bylo to potvrzení pozice FC Vysočina. A letoší cíle? „Chceme stoupat výš a výš a potvrdit to, že na Vysočinu patří prvoligový fotbal. Vždyť Vysočina dala reprezentaci 4 hráče,“ přemýšlí ing. Zdeněk Vaculík, ředitel FC Vysočina.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio