Josef Laufer připravil pravé francouzské palačinky s pomerančovou omáčkou

Sladký pokrm s vůní Francie vás naučil Josef Laufer. Připravil crepes Suzette čili pravé francouzské palačinky s pomerančovou omáčkou z likéru Cointreau. Chybět u toho nemohla Naďa Konvalinková a Patrik Rozehal.

Muž mnoha profesí vyprávěl o tom, kde se narodil, co dobrého mu dělala maminka, proč se nestal lékařem. Také jste se dozvítěděli, kolik jazyků ovládá a jaké problémy mu dělala čeština, když se z Francie a Anglie přestěhoval do Československa. Nebyly by to Pochoutky, kdyby vyprávění nedoplnil rychlovýslech, slovní hra a reportáž - tentokrát o pomerančích.

Crepes Suzette:
100g hladké mouky, 1 vejce, 2 dcl mléka, 1 dcl vody, 1 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžička oleje (olivový virgin), máslo na smažení, sůl

Omáčka:
šťáva z malého pomeranče, 1 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce pomerančového likéru Cointreau (může být i rum), citrónová šťáva, 1cl vysokoprocentního destilátu na flambování

Postup:
Mouku, vejce, mléko, vodu, pomerančovou šťávu, olej a špetku soli pořádně rozšleháme a odložíme na půl hodiny. Z těsta poté usmažíme na másle osm palačinek. Palačinky složíme na čtvrtky, poté vložíme do mísy a ubrouskem přikryjeme. Omáčku - pomerančovou šťávu s cukrem a likérem (rumem), kterou můžeme dochutit i šťávou z citrónu, nalijeme na palačinky. Poté přelijeme zahřátým destilátem, zapálíme a hořící neseme na stůl... Pokud nevyhoříme, pěkně posnídáme...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka