Jindřichohradeckou úzkokolejku udržují dobrovolnicí, o víkendu u trati sekali trávu a káceli stromy

22. květen 2023 12:31

Křovinořezy, motorové pily a velká dávka nadšení. Tím se vyzbrojili dobrovolníci, kteří přijeli ze všech koutů republiky bez nároku na odměnu pracovat na údržbě chátrající jindřichohradecké úzkokolejky. Trať pustne od podzimu, kdy tam kvůli insolvenci provozovatele přestaly jezdit vlaky.

Koleje a nádraží jindřichohradecké úzkokolejky zarůstají plevelem, na trati leží vyvrácené stromy. O víkendu tam proto poprvé přijela parta železničních fanoušků. Na záchraně unikátní dráhy pracují zadarmo.

 „Chtěli jsme pomoct kamarádovi, je to hlavně o lidech, že se potkáme. Ale děláme i dobrou věc, je to odkaz našich předků,“ říká Marek Červenka z Poděbrad, který právě na nádraží v Kamenici nad Lipou pracuje s křovinořezem.

Dobrovolníky dal dohromady železniční nadšenec, dobrodruh, cestovatel a podnikatel Albert Fikáček. „My děláme brigády pravidelně. Většinou se jedná o věci, které nemají ekonomickou sílu, aby se postaraly o sebe samy,“ vysvětluje. „Tady jsme přijeli pozvednout bojovou morálku místního osazenstva a počítáme, že pokud nám to bude umožňěno, budeme na brigády jezdit i přes léto,“ dodává.

Potřebovali brigádníci na práci kolem momentálně nevyužívané trati povolení? Poslechněte si reportáž.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související