Jihlavský magistrát chystá 60 tisíc volebních lístků. S jejich distribucí pomáhají brigádníci

16. září 2020 05:00

Letošní volby budou v rukavičkách. Alespoň co se týká členů jednotlivých volebních komisí. Právě rukavice a další ochranné prostředky jim teď začínají obce doručovat.

Necelé tři týdny zbývají do voleb do krajských zastupitelstev. Jednotlivé obce proto finišují s přípravami. Například v Jihlavě tento týden začínají s distribucí hlasovacích lístků. Voliči by je měli dostat do schránek nejpozději do 29. září.

„Komise na to musím připravit, budeme jim rozdávat jednorázové rukavice, dezinfekci a roušky,“ říká Alena Holubová, která má volby na jihlavském magistrátu na starosti. Po sedmnáctiletých zkušenostech jsou ty letošní volby zcela jiné.

60 tisíc lístků

Hlasovací lístky a ochranné pomůcky se zdrží v garážích jihlavského magistrátu do konce tohoto týdne. Brigádníci musí roztřídit 60 tisíc lístků pro 49 obcí a samotnou Jihlavu.

Zapomenout nesmí ani na speciální leták. „Voliči dostanou i doporučení, jak volit v této době,“ dodal mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Brigádníci

Magistrát využívá také brigádníky, kteří třídí lístky a chystají jejich distribuci voličům. Je mezi nimi i studentka Natálie. „Připravíme to pro všechny okrsky a následně je doneseme do volebních místností.“

Studentka také letos zasedne ve volební komisi. Řada tradičních starších členů totiž svou účast kvůli obavám z nákazy odmítla.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio